Делата срещу Кирчо Киров са четири

15:57, 21 мар 17 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това е едно от четирите дела срещу мен. Това каза бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров преди да влезе в залата в Софийски градски съд (СГС), където бе насрочено първото заседание по дело срещу него, предаде БГНЕС.

Делото е секретно и е по текст от Наказателния кодекс, който се отнася до разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Става въпрос за телевизионно интервю от 2014г. „Обясних един случай, който имаше в Иран с български гражданин, който беше заловен за транспортиране на наркотици“, каза Киров.

„Това е част от войната, която днешното ръководство на НРС води срещу мен и моето семейство“, смята Киров. Според него е очевидно, че има хора, на които пречи и в качеството си на пенсионер, но отново не посочи имена в подкрепа на това.

В съдебна зала днес за свидетел бе извикан и настоящият председател на бившата НРС, сега Държавна агенция „Разузнаване“ Драгомир Димитров.

Срещу Кирчо Киров има и други дела. Едното е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година. Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева. През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. По него е обвинен в това, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля 5 милиона и 100 хиляди лева.

Друго делото, за което каза Киров, е било спечелено от него на първа инстанция и е за това, че е пътувал с бизнес класа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама