Уличната фотография като двустранно гласуване на доверие между снимания и снимащия

20:30, 21 мар 17 / Любопитно 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уличната фотография като двустранно гласуване на доверие между снимания и снимащия – младият фотограф Пламен Трифонов показа колекцията си портрети, реализирана в периода 2014-2016 г. Фотосите, подредени в галерия „Средец” по жанр са типична улична фотография, предаде БГНЕС.

На откриването на изложбата дойдоха и политици от близкото минало, сред които и Симеон Сакскобургготски.

Проектът „Срамежлива фотография” експлоатира най-пълноценно същностната за фотографското действие спонтанност и удържа най-убедително своеобразния диалогичен баланс между взаимодействащите си при създаването на фотографския образ „актанти”. „По своя смисъл уличната фотография е и двустранно гласуване на доверие между снимания и снимащия и апелира към хармоничното съотнасяне между фотографа и обекта”, напомни Пламен Трифонов.

Авторът на изложбата е роден в София - в последния ден на лятото на 1994 година. Пламен се занимава с фотография от 2010 г., а от 2013 г. - основно с фотожурналистика и документална фотография. „През 2015 г. направих първата си самостоятелна изложба – „Градът като сцена”, а преди това съм участвал в две съвместни изложби за документална и социална фотография. В свободното си време обичам да снимам и сценични кадри от най-голямата сцена, а именно – улицата”, споделя младият фотограф.

„Жанрът фоторепортаж за мен е най-привлекателен - поради усещането, че наистина документираш миг от историята, без значение дали става въпрос за събитие с политически характер, културен обичай или социална трансформация като протестите. И в този акт на документиране изпитвам особеното чувство на историческия поглед - неприкосновеност от пристрастията и стереотипите. Иска ми се моите репортажи да придават на зрителя тази обективност, а в същото време да оставят у него и чувството на емпатия”, отбеляза Пламен Трифонов.

Колекцията снимки включва портрети без лица, портрети, снимани отдалеч и без знанието на фотографирания субект и снимки, които предизвикват дори и известен срам у зрителя, защото е участник в несправедливата действителност.

Изложбата се организира от Либералния институт за политически анализи в партньорство със Съюза на българските журналисти и Министерство на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама