София с престижна награда от Европейската седмица на градската мобилност

15:48, 22 мар 17 / Култура 25 607 Шрифт:
Автор:

Българската столица София е сред отличниците в европейската инициатива за Седмицата на градската мобилност, а резултатитеот нея бяха обявени вчера на официална церемония в Брюксел, съобщиха за Topnovini.bg от пресцентъра на общинската фирма „Център за градска мобилност“ ЕАД (ЦГМ).

по време на двудневна работна среща в Брюксел на 20 и 21 март т.г. с участието на 37 страни, сред които и България. Насъстоялата се снощи в театър „Водевил“ официална церемония бяха обявени резултатите за миналата 2016-а година и София е класирана в топ 10 на престижната надпревара, при това в конкуренцията на 51 държави и 2400 града от Европа.

На церемонията е било обявено, че българската столица е сред първите 10 на Стария континент, изпълнили критериите и справили се най-добре със задачата.

Седмицата на градската мобилност се провежда традиционно всяка година между 16 и 22 септември, като основен координатор е Министерството на околната среда и водите, а програмата и реализацията се извършват от столичната общинска фирма „Центъра за градска мобилност.“  

Идеята на Европейската седмица на градската мобилност е чрез различни инициативи жителите на градовете-участници да се привличат към по-екологичен начин на живот и придвижване в големия град - да предпочитат използването на обществения транспорт, вместо личните автомобили, което помага за чистотата на въздуха, да преоткрият велосипеда, да прекарват повече време на въздух сред парковете и пешеходни зони.

Миналогодишното издание, за което е отличието, е рекордно по брой включили се градове и държави. В престижната десетка освен победителя – шведският град Малмьо, влизат още Лисабон, Будапеща, Скопие, испанският град Мурсия.

Наградата за София е била връчена на Методи Аврамов, директор на Дирекция „Международно сътрудничество“ в ЦГМ.

През месец септември 2017 г. София отново ще се включи в инициативата, която ще бъде подчинена на мотото, че заедно стигаме по-далече. Екип от „Центъра за градска мобилност“ започва да работи по нови инициативи в програмата, с които да провокира интереса на столичани, като ще се търсят и нови партньори, които да откликнат на полезната „провокация“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама