Спецсъдът отчете сериозна натовареност и много битови проблеми

15:57, 22 мар 17 25 754 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

 През 2016 г. в Специализирания наказателен съд (СпНС) са образувани 6 580 дела. За сравнение, през 2015 г., те са били едва 2 895. Това е повече от двойно увеличение на постъпилите дела. Тези данни изнесе днес председателят на съда Георги Ушев, който представи доклад за дейността на спецсъда през миналата година. 6 пък са делата за тероризъм, които се гледат в момента в СпНС.

Щатната численост на съда в момента наброява 18 съдии, в това число председателят и зам.-председателите, както и 45 съдебни служители. Данните показват, че на един съдия се пада да разгледа средно по 366 дела на година, в сравнение с 160 през 2015 г. 

"Средно по 57 тома са материалите за едно дело. Освен сериозната натовареност, работата на съдиите допълнително се усложнява и от сложността на делата. При повечето от разглежданите наказателни производства има и голям брой свидетели (средно между 10 и 20 на дело). През изминалата година разпитите на свидетели пред съдия са били 440 (163 през 2015 г.)" -

отчете Ушев. Около 8 вещи лица вземат участие в делата, което допълнително затруднява работата на съдиите.

Въпреки високата натовареност, председателят на спецсъда се похвали с бързото и успешно приключване на делата. От думите му стана ясно, че 98% от делата приключват с осъдителна присъда до 3 месеца. 

„Броят на разглежданите дела, чието приключване е в рамките до 3 месеца, е 6 493, което е 98,90%. Относно статистиката за обжалвани и протестирани дела, 4 от присъдите на съда са потвърдени, 12 – изменени и 2 – отменени" -разясни съдия Ушев 

През отчетения период са оправдани 45, а през 2015 г. – 25 лица. 

"Това е доста добър резултат и положителна тенденция за намаляване на броя на отменените съдебни актове” - отчете председателят на СпНС. Той поясни, че най-честото наказание, налагано от съда, е „лишаване от свобода” за срок до 3 години. Такова е наложено на 148 лица през миналата година, а наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 до 10 години са получили 34 лица. Същото наказание, от за срок от 10 до 30 години, е наложено на двама подсъдими.

Шефът на спецсъда изреди и някои от т.нар. дела с обществен интерес, а именно "САПАРД", "Чуковете", "Килърите 1", "Октопод", делото срещу Златко Баретата, "СИГМА", "Сако", делото срещу Ценко Чоков и други. 

Заради промените в НПК през 2015 г. в съда драстично са се увеличили исканията от различните държавни органи за разпореждане на специални разузнавателни средства (СРС). За първите 5 месеца на миналата година са постъпили над 250 искания за прилагане на подслушване, 242 от тях са били разрешени.

Снимка: Topnovini.bg

Освен това, по лично разпореждане на Ушев, в съда вече се води специален регистър, който отича данните за исканията за СРС. За да не нарушава закона, в рамките на тези 6 месеца за едно и също лице може да поиска прекратяване и възобновяване на подслушването няколко пъти. 

"Ако за едно лице е дадено разрешение за използване на СРС за четири месеца, но на 20-тия ден се счете, че това не дава необходимия резултат, подслушването може веднага да бъде прекратено. Но след още 20 дена може да поиска ново искане за СРС. Това е другата причините за големия брой искания за СРС. Важното е подслушването на едно лице да не надвишава 6 месеца" - каза Ушев. 

Председателят на СпНС отново се оплака от липсата на недостиг на помещения в съда. 

"Липсва помещение за архив, за съхранение на веществени доказателства, които са многобройни. Понякога материалите само за едно дело пристигат с бусове. Освен това липсват кабинети за съдиите.  Не достигат и стаите за съдебните секретари. Има недостиг и на съдебни зали. Разполагаме само с 4 съдебни зали, като само една от тях е пригодена за повече подсъдими лица. Изискванията за бързо и срочно приключване на делата, изискват подходящи условия за работа."

Съдия Ушев каза още, че отдавна е уведомил за проблема Висшия съдебен съвет (ВСС), който вече той управлява съдебните сгради, но в момента е пусната единствено обществена поръчка за изграждане на архив на съда в неизползваемия подземен гараж на сградата:

"Това определено ще ни помогне да съхраняваме материалите по делата, но това само частично разрешава проблема".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама