Йорданка Фандъкова: За първи път ще бъде почистено коритото на река Искър

16:13, 22 мар 17 25 557 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

За първи път ще бъде почистено речното корито на Искър, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й, изключително опасно е изхвърлянето на отпадъци в деретата и реките. Всяка година общината почиства средно по около 50 километра речни корита.

"Тази година сме заложили по-голяма дължина. За първи път ще започнем почистването на речното корито на река Искър в течението, което минава през столичната община. Очаквам буквално след 2-3 седмици да започне самото почистване. Вече започна обработката на други речни участъци. Разчитаме много и на пролетното почистване. Столичният инспекторат го е планирало през месец април. Истината е обаче, че ние вече усилено почистваме, заедно с миенето на улиците, защото след тежката зима се наложи да се положат повече усилия.“

На въпрос на Topnovini.bg дали през последните години се наблюдава личната отговорност на столичани по отношение на опазването на околната среда, кметът отговори:

„Моето впечатление е, че ставаме все по-отговорни към средата, в която живеем. Много съм благодарна на софиянци за това. Разбира се, все още има хора, които не осъзнават колко важно е това за всички нас. На всички, които ще се включат в пролетното почистване им благодаря предварително.“

Във връзка с пролетното затопляне и топенето на снега, както и опасността, която това може да крие за преливането на язовирите в района на София, Фандъкова каза, че  се наблюдават се критичните участъци в реките, както и общинските язовири. 

"За момента няма опасност от преливането им, но ние сме длъжни да извършваме почистване и да вземем превантивни мерки."

Ако все пак това се случи, общината има план за реакция при кризи, заяви Йорданка Фандъкова:

"От миналата година работим активно по темата за мониторинга на речните нива. Имаме над 25 датчика, които са монтирани и с тях в реално време се следи покачването на речните нива, така че ще имаме по-добра възможност за бърза реакция, ако се наложи."

По повод Деня на водата Йорданка Фандъкова откри изложба от детски рисунки, в столичния район „Красно село“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама