С изложба от детски рисунки София отбеляза Деня на водата

17:45, 22 мар 17 25 3198 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

По повод Световния ден на водата, който се отбелязва с решение на ООН от 1993 г. насам, столичният кмет Йорданка Фандъкова откри в Дом на културата „Красно село“ изложба от детски рисунки, посветени на темата. Творчество, познания и креативност по въпросите, свързани с опазването на този жизнено важен ресурс проявиха над 250 ученици от 1-ви до 4-ти клас. Събитието нямаше конкурсен характер, а целта беше децата да се забавляват и докато го правят да научават нови и полезни неща.

Снимки: Topnovini.bg

„Много съм впечатлена от резултатите. Получихме страшно много рисунки. Работата с децата е най-благодатната, защото те са онези, които още не мислят по шаблон, имат различни от нашите виждания за това как трябва да се направят нещата и ,когато от мънички темата за опазването на околната среда влезе в техните главички, те растейки започват да надграждат“ - заяви заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Марияна Дойчева, която е учител по изобразително изкуство в 97-мо СУ „Братя Миладинови“ сподели, че децата, на които тя преподава са разбрали за конкурса 5 дни преди крайния срок, но са проявили огромен ентусиазъм и накрая се наложило тя и директорът на учебното заведение да изберат само 15 картини от общо над 100, дадени от учениците.

Снимки: Topnovini.bg

„Видях в рисунките, които децата ми предаваха много чистота, мисъл, интересни форми, цветове, композиции, индивидуални решения. Със сигурност, всяко дете на тази възраст приема всичко много отговорно и сериозно и смятам, че ще има голяма полза за участвалите" - сподели Марияна Дойчева.

Снимки: Topnovini.bg

Десетгодишните участнички в изложбата Поли и Стефи от столичното 140 СУ „Иван Богоров“ пък ни разказаха защо са се включили със свои рисунки и какво е важно да знаем за водата:

„Решихме да участваме с тези проекти. Госпожата ни даде картони и ние го направихме. Гледахме идеи от интернет. В повечето проекти има написани правила за това как да пестим водата вкъщи, в училище, навсякъде. Това е важно, защото след много години е възможно водата да изчезне. Ние няма как да живеем без нея, защото тогава няма да има насекоми, а без тях няма да ни има и нас.“

Снимки: Topnovini.bg

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама