Седларски сменя ръководството на Държавна консолидационна компания заради нарушения

20:55, 22 мар 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на икономиката Теодор Седларски в качеството на упражняващ правата на държавата в капитала на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД предприе действия за смяна на ръководството й. Това съобщи БГНЕС.

„Държавна консолидационния компания“ ЕАД е най-големият холдинг от системата на Министерството на икономиката, който управлява значими по обем активи и дружества и е отговорен за развитието на проекти, свързани не само с развитието на икономиката и външната търговия, а и с военно-отбранителния комплекс на държавата.

В дейността на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД са установени проблеми, които са потвърдени от администрацията на Министерския съвет – по-конкретно продажбата на сграда от дъщерна компания, а именно „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки“ ЕООД. С разрешение на Съвета на директорите на консолидационната компания, управителят на института е продал сграда на „София-БТ“ АД, без да получи необходимото разрешение от Министерски съвет. Освен това са установени и други факти, свързани със занижен контрол по отношение на дъщерни компании, с което е забавен диалогът и търговската дейност с международни компании. В някои от дъщерните компании е установен стартиращ процес на аутсорсване на дейности към външни партньори, което се счита за недобра корпоративна практика. Във връзка с изложеното министърът на икономиката е възложил на 16 и 17 март конкретни мерки, които следва да бъдат изпълнени от ръководството на компанията. Мерките са били в сферата на действия, свързвани с по-добро корпоративно управление и спирането на неприемливи предстоящи дейности в конкретни дъщерни дружества. Възложените задачи до настоящия момент не са реално изпълнени, което дава основание на министъра на икономиката да предприеме действия за промяна на персоналния състав на Съвета на директорите на компанията, съобщиха от министерството и добавят: Министерството на икономиката разчита на приемственост по отношение на добрите практики в развитието на холдинга. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама