Проф. Атанас Тасев: Фабриката за илюзии в сектор газови доставки свърши

07:00, 23 мар 17 25 635 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Искането на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с близо 30% е напълно логично и обосновано. То ще балансира финансовото състояние на дружеството. Такова мнение изрази енергийния експерт професор Атанас Тасев пред Topnovini.bg. По думите му, не бива енергетиката да бъде социален фактор, а да започне да действа на пазарен принцип.

„Ние имаме един доставчик. Компанията „Овергаз“ загуби своите преференции. 300 милиона кубически метра газ на годишна база се получават вече на по-висока цена, отколкото доставя Булгарзаз, защото това са правилата. В момента, когато Булгаргаз, след като е заявил определени количества не ги консумира, тогава влиза в сила клаузата „Вземай или плащай“. Това означава, че ако вземате, сте длъжни да платите, а дали ще се ползва, е съвсем друга тема. А когато трябва да вземето повече количество от договореното, плащате доста по-висока цена. Тази формула се подчинява на котировките на алтернативните горива, които произтичат като деривати от лекия нефт тип Брент“, посочи проф. Тасев пред "Topnovini.bg".

„Аз направих една кратка формула, която се различава от съществуващата, защото там числата, които се зареждат са ежемесечните котировки на 30 вида алтернативни горива. Това са мазут с 1% сяра, с 3,5 $ сяра и казиол. Има няколко сайта, които показват котировките на сорт Брент и на базата на техните данни изработих една приблизителна формула и още декември месец миналата година предвидих, че сега повишението трябва да бъде 25%, а то се оказа 30%, защото не бяха отчетени за предишния период, не бяха дадени около 5-6% спрямо исканията на Булгартрансгаз“, обясни проф. Тасев.

Какви са възможностите за Булгаргаз като търговец?

„Те получават 6 лв. върху 1000 кубически метра газ, т.е., ако сега цената ще стане около триста шейсет и няколко към нея ще добавите 6 лв. и ако махнем тези 6 лв, цената няма да стане 280. Това означава, че влиянието на Булгарзаз като буфер е почти равно на 0. По схема, Булгаргаз трябва да плати предварително 60 % до следващия месец и до 15-то число на текущия месец трябва да даде останалите два пъти по 20 %. А кога ще си вземе парите, е друга тема. Така Булгаргаз постепенно потъва в резултат на рестрикциите на предишното решение на регулаторната комисия. Очевидно обаче, от КЕВР вече нямат избор, изчерпани са всякакви законови методи да се спира движението на цената, а обществото беше изненадано, че регулаторът прие. Корекции може да има най-много до половин-един процент, което е чиста формалност. Истината е една - оттук нататък „фабриката за илюзии“ в сектор газови доставки свърши. Регулаторът няма никакъв ресурс да спре този процес и просто трябва големите потребители да се снабдят със старата или новата формула, да назначат актюери и да прогнозират това, което ще се случи.“

Какви ще са последствията за бизнеса?

„Бизнесът при 733 лева за 1000 кубически метра за едно тримесечие през 2012 година се справи. Вероятно и сега ще се справи при 360 лв за същия обем. В момента се наблюдава асиметричното поведение на потребителя. Когато газът намаляваше, никой не ръкопляскаше, защото това беше обективно. В момента, в който обаче също обективно се увеличава, се надига вой. Когато цената на газа спадне с 20 %, никой не реагира, но при вдигане с 2-3% става невероятна реакция. Освен това, трябва много внимателно да се използва инструментът, наречен процент, като зависи върху какво се отнася. Сега тези 30 % увеличение са върху цена 280 лв за 1000 кубически метра, ако бяха тези проценти върху 733, тогава наистина щеше да бъде критично. Така че няма основание в момента за тревога, още повече, че това зависи от световните котировки на цените на нефта и респективно на алтернативните горива.“

По думите на експерта, тенденцията на ръст в цената на енергоносителите е ясна и трябва да бъде прогнозирана от индустрията.

„Щом дори регулаторът, който непрекъснато действаше рестриктивно и в много случаи изпълняваше волята на политиците да превръщат енергетиката в социален фактор, смята цената за приемлива, то нещата са ясни. В други държави това се нарича декапитализация и за това се влиза в затвора. При нас до момента никой от политиците ни не е влязал в затвора, а резултатите виждате какви са, в резултат на оказвания натиск върху ценообразуването. НЕК например, влезе с 3 милиарда вътре, защото само от дебаланса на цените са около милиард и половина. Това не дава възвръщаемост и нормално функциониране на енергетиката. Ножът вече е опрял до кокала и трябва да подготвим бизнеса си, за да посрещнем предизвикателствата не само в енергийния сектор, но и във водоснабдяването и много други сектори.“

Енергийният експерт очаква устойчивост на цените през следващите 11- 12 месеца:

„Спецификата на формулата за ценообразуване на газа е с 9 месечно закъснение спрямо котировките. В следващото тримесечие не би трябвало да има покачване на цената на газа, а може би дори ще има леко намаление. Това е добрата новина, но ако се промени конюнктурата, нещата могат да се променят. Сега нефтът се движи между 40 до 52 долара за барел и е малко вероятно да скочи. Общо взето, ще има една устойчива тенденция. Настоящият скок покрива един голям спад, който имаше до януари 2016 година и оттук нататък ще се движи с по-малка дисперсия. На базата на реална статистика, не би трябвало да има сериозно покачване през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама