Откриха нелегален частен дом за стари хора на територията на столицата

12:53, 23 мар 17 25 665 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Агенцията за социално подпомагане(АСП) е извършила проверка по сигнал в частен дом за стари хора на територията на столичния квартал „Бояна“. Резултатите от нея показват нелегитимно настаняване на 12 души. Това съобщават за сайтаTopnovini.bg от пресцентъра на АСП и допълват, че фирмата, предоставяща услугите към момента не е вписана във водения от тях Регистър.

Според Закона за социално подпомагане предоставянето на такава услуга без регистрация може да доведе до налагането на парична санкция в размер до 10 000 лева. От Агенцията уточняват, че предстои да бъде съставен акт на нарушителя на това основание. Тогава ще стане ясен и точната сума, с която домът за възрастни хора ще бъде глобен.

Освен глобата, законът казва още, че лица, които предоставят социални услуги, без да отговарят на установените изисквания, нямат право на регистрация и лицензиране за срок от три години, считано от датата на установяване на нарушението. Комисията на Инспектората е установила и напълно неприемливи условия, при които са настанени възрастните хора.

От АСП съобщават, че са осъществили контакт с близките на настанените и са ги запознали с обстоятелствата и последствията от настаняване в нелегитимна услуга. От там отправят съвет към всички, които прибягват до услугите на частни доставчици, да изискват от администрацията на съответното заведение справка, показваща актуалната им регистрация в Агенцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама