Милен Македонски: Да копнееш, означава да се стремиш към съвършенство

19:20, 23 мар 17 / Култура 25 3586 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Композиторът Милен Македонски и обичаната от поколения българи Маргарита Хранова издават албум с техните общи песни през годините. Дискът "Копнеж" е дебютен за Милен Македонски. Представянето ще бъде на 5 април в столичен клуб, а двамата споделиха емоциите покрай реализирането на албума специално за читателите на Topnovini.bg.

От кога датира познанството Ви и коя е първата Ви обща песен?

Милен Македонски: През 2002 г. реализирахме първата песен с Марги Хранова "Тихи стъпки". Поводът ни за запознанство с Марги беше години преди това с идея за песента "Докога, Маргарито?". Аз бях пианист на Ваня Костова осем години и се познаваме като колеги с Маргарита. На едно от гостуванията й на концерт в Плевен в драматичния театър след концерта я повиках в стаята на диригента, където й я изсвирих. Тя хареса песента, но каза, че не можела да изпее това "Докога, Маргарито?", чийто текст е на голямата българска поетеса Маргарита Петкова, която е моя приятелка от Плевен. 20 години по-късно Марги Хранова склони да я изпее, а песента даде името на нейния последен албум.

Кое Ви мотивира да направите този общ авторски музикален проект?

Милен Македонски: При нас композиторите е малко по-различно, както се казва, ние стоим някак отстрани или зад сцената. За моите 50 години, които навърших, реших, че е време да събера всички песни, които през годините записахме с Марги Хранова и така се получи тази албум с 11 парчета.

Маргарита Хранова: Ние имаме доста песни през годините, откакто започнахме да работим заедно като творчески тандем – общо 11 песни и Милен реши, че е хубаво да направим такъв албум.

Как избрахте името на албума?

ММ: “Копнеж“ през годините стана най-големият ни хит и затова всички свързват нас двамата с тази песен, обичат я много и я пеят. Поводът да го направя е, че много млади изпълнители пеят моите песни по различни конкурси. Случва се често да ми звънят колеги и да ми казват „Пак пяха твоя песен, но с ужасен инструментал.“ Това ме наведе на мисълта, че е хубаво да им подаря инструменталите, за да могат да ги изпълняват в оригинал.

Кое Ви мотивира, освен като създател на музиката да се изявите и като текстописец на повечето песни в "Копнеж"?

ММ: Много често музиката идва със своите думи. Истината е, че Марги ме окуражи да предприема тази стъпка. Аз се чудех как хората ще го възприемат, но когато тя чу един мой текст, каза, че е страхотен и ми даде сили да продължа.

Кое отличава Милен Македонски от останалите композитори, с които сте работили?

МХ: Той е много чувствен по принцип като човек и неговите песни са много емоционални, защото са минали през сърцето му. Винаги са минорни, има сякаш по-сантиментална нотка в повечето от тях, но, разбира се, има и по-живи неща, които също са много хубави. При него песента винаги е разгърната, има много красива мелодична линия и голям диапазон, чрез който човек може да покаже гласовите си възможности и точно затова ми харесва. Не на последно място, той сякаш мисли песните като за мен.

 

Отразява ли всяка песен различна Ваша емоция?

ММ: Самите текстове много красноречиво говорят за състоянията, в които съм ги писал. Примерно „Чужди“ е доста меланхолична. „Копнеж“ е песен, която посветих на несподелената си любов, така че кой казва, че несподелената любов е лошо нещо? Получи се страхотна песен, нейният текст се изля буквално за 10 минути. Аз го преживях толкова силно и емоционално и затова се получи толкова добро парче.

Коя е любимата Ви песен от албума „Копнеж“?

ММ: Две са любимите ми песни. Освен заглавната - „Копнеж“, също и последната - "Сама", която направихме, защото е много лична. Тя е като една философска биография. В нея вложих цялата си душа и изразих себе си.

МХ: Мисля, че „Копнеж“ е любимото ми парче. Още, когато я направихме и по-късно, когато я изпълнявах, изключително много ме докосна. Тя стана и една от най-популярните и може би затова решихме да кръстим така албума. А освен това е много красиво човек да копнее за каквото и да било.

Кои ще са гост изпълнителите на концерта-промоция?

ММ: В албума има един дует с Денислав Новев и с Пейо Филипов. На самото представяне ще има четирима наши приятели гости, които ще изпеят свои песни, написани от мен. Това са Орлин Горанов, Нора Караиванова, Денислав Новев и Ива Дамянова.

Какво е посланието на песните, към онези, които ще ги слушат?

ММ: Смятам, че съм благословен, обичан и щастлив човек. Страхотно удоволствие е да работиш с такъв изключителен професионалист и певец като Марги Хранова, която повярва в мен, подаде ми ръка в самото начало и аз съм безкрайно щастлив от това да работя с нея. Освен това, няма как да не се чувствам благодарен за това, че правя онова, което обичам, а именно да творя. На всички, които харесват песните ни искам да кажа, че да копнееш, означава да се стремиш към съвършенството. Така както творението жадува да се докосне до Създателя, така и човек не трябва да спира да копнее. Това, което ни осмисля, е именно пътуването към съвършенството, чийто двигател са нашите копнежи и мечти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама