Topnovini.bg разкри престъпна схема с неправомерно използване на лични данни

11:43, 24 мар 17 25 1108 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Topnovini.bg разкри престъпна схема с неправомерно използване на лични данни. Измамници използват платформите за обява за работа, за да събират неправомерно лични данни и банкови сметки. 

Мошениците публикуват обяви от името на други фирми, че набират служители за работа, но всъщност целта е само да сдобият с личните данни на хората. За измамата първи сигнализираха от сайта на фирма "Инстрейд застрахователен брокер" ЕООД. 

Оказа се, че фирмата е публикувала напълно коректна обява в сайтовете  jobs.bg  и  zaplata.bg, че набира нови служители. Малко след това обаче, в сайта  zaplata.bg се появяват още две идентични обяви - едната за длъжността "помощник застрахователен брокер" за град София, а другата за същата позиция, но за град Русе. Двете обяви са публикувани от името на компания с близко име до истинската - "Инстрейд Консулт", която обаче е базирана в град Белоградчик. 

 Условията във фалшивата обява Снимка: Zaplata.bg

Обявите са идентични, но не напълно същите. Уловката е, че измамниците са използвали логото, адреса и сайта на брокерската фирма, която е от над 20 години на пазара, заблуждавайки кандидатите, че кандидатстват за работа именно в тази фирма, но се различават условията за кандидатстване за позицията, така и изискваните документи за постъпване на работа. 

Във фалшивата обява възнаграждението, което се предлага, е почти двойно повече (между 1000 и 2400 лева), от това в истинската обява. Освен това, от кандидатите се изисква да изпратят по електронен път копия на личната карта, дипломата за завършено образование и трудовата книжка.. 

След като се хванат в капана, хората получават писмо по електронната си поща от името на Георги Денчев, който им съобщава, че са одобрени за позицията. По този начин лъсва измамата, защото "одобрените" служители са се обадили в офиса на "Инстрейд" застрахователен брокер, за да уточнят детайлите за започване на работа. Някои от тях дори са дошли лично в офиса на истинската фирма. Там обаче няма лице с името Георги Денчев, нито оставените от него e-mail и телефон за контакти имат нещо общо с компанията. 

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството "Инстрейд Консулт" има друг предмет на дейност и в него не фигурира застрахователна дейност. Оказа се, че посоченият телефон в обявите, не работи. Досега фалшивата обява е отворена от над 400 човека, като 27 от тях са кандидатствали за работата, като са изпратили своите лични данни на измамниците. 

Истинската обява Снимка: Zaplata.bg

В истинската брокерска фирма служителите се назначават с изричното съгласие на управителя Ивета Кунова. Освен това, в истинската обява, публикувана от името на "Инстрейд" застрахователен брокер, не се изисква изпращането по електронен път на лични данни, освен най-общото CV, в което не фигурират основните лични данни.

Данните, събрани до момента сочат, че фирма "Инстрейд" застрахователен брокер няма нищо общо с измамата и е станала жертва на злоупотреба от страна на трети лица. Брокерската фирма продължава да набира бъдещи служители за позицията "помощник застрахователен брокер, фронт офис", но от нейната обява не се изискват предоставянето на каквито и било лично данни, освен изпращането на CV. 

Имейлът с одоборението

Освен това, преди да се ползват каквито и да било лични данни, от фирмата се обаждат лично на одобрените по документи (CV) хора и след това предстои интервю, в което се преценява дали даденият кандидат е подходящ или не. Чак при подписване на трудов договор се изискват личните данни на наистина одобрения служител.

От "Инстрейд" застрахователен брокер съобщиха за Topnovini.bg, че за случая са уведомили Патентното ведомство, Прокуратурата и органите на МВР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама