Ангел Заберски-син: Никога не е напразно да отвориш душата си за красиви случки

12:05, 24 мар 17 / Култура 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четиримата пианисти – Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски-син, Живко Петров – не са постоянен клавирен квартет. Те се събират за трети концерт на 31 май в Зала 1 на НДК, но с изцяло нов репертоар. Завесата на предстоящото събитие за читателите на Topnovini.bg повдига единият от четиримата клавирни виртуози - Ангел Заберски-син. 

Предстои Ви едно чудесно събитие в края на май, г-н Заберски. Чия беше идеята за предстоящия концерт "Четиримата пианисти" в НДК на 31 май?

- За мен това е наистина едно чудесно събитие! Бих го нарекъл "бутиково", направено с много вкус и настроение. Това е концерт, който разчита на импровизацията, на готовността на публиката да посреща музикални изненади и предизвикателства, да изживява музиката като общуване. Идеята първоначално е на Иван Янъков, при все, че ние с Живко Петров имаме програма за два рояла от доста години вече. Може би тъкмо това е било и отправната точка и вдъхновение на Иван да предложи концерт за четирима пианисти. После НДК пое инициативата и застана солидно зад нас. И ето така вече трети път в този формат под егидата на НДК се готвим да поднесем красива музика.

Какво ще включва програмата? Освен популярни произведения ще има ли и авторски композиции, които ще могат да чуят почитателите Ви?

- Ще включим този път нови транскрипции на познати мелодии от световната класика - Дворжак, Шопен, Дж.Уилиямс, песен от български филм- „Любимец 13”, Брамс и много други. Не, това не е концерт, който разчита на авторска музика, по-скоро разчитаме на своеобразно съавторство от публиката - тя да съпреживява класически и обичани мелодии. Подготвили сме изцяло нов репертоар, което означава, че хората, които вече са ни слушали в този формат предишни години, могат да дойдат отново, защото ще чуят съвсем нови класически и джаз парчета. В концерта ще се включат и още двама великолепни музиканти - Димитър Семов - барабани и Борис Таслев - контрабас.

Хрумвала ли Ви е идеята да опитате да реализирате концерта отвъд границите на България?

- О, той вече бе представен в Лодон по покана на Българския Културен Институт миналата година. Сега предстои на 22 май концерт в Словения, Любляна. Нека го нарека шеговито репетиция преди концерта в София. Наистина е чудесно, че този музикален продукт се мултиплицира и вече среща своята европейска публика.

Снимка: НДК

Работите ли върху нов собствен музикален проект?

- Работя върху музиката за биг бенд, която наскоро записах с Брас Асоциация-изцяло мои произведения написани специално за оркестъра, който имам щастието да дирижирам. Предстои ни концерт отново в Зала1 на НДК на 17 май с Пати Остин - едно от най-големите имена на джаза и съвременната поп музика! И така се очертава един изключително ползотворен и сериозен в музикално отношение месец май. Работя и върху произведение за симфоничен оркестър в стил "Light music" - общ термин който приляга най-вече на Британския музикален стил за лека оркестрова музика от средата на миналия век и до наши дни. 

Какво е посланието Ви към всички Ваши почитатели?

- Каня зрителите да си освободят вечерта на 31 май, да оставят за 2 часа проблемите си, да си вземат доброто настроение и да дойдат в Зала 1 на НДК на 31 май. Пък ние ще се постараем това да не е напразно! Всъщност никога не е напразно да отвориш душата си за красиви случки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама