Постъпиха три нови номинации за прокурорската квота във ВСС

14:57, 24 мар 17 25 685 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Днес, в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС), са депозирани предложения с кандидатури на трима прокурори за изборен член на ВСС от квотата на прокурорите, съобщиха оттам.

Така  общо кандидатурите на обвинители за новия съвет стават общо шест. Те ще се борят за четири места. Крайният срок за номинации е 27 март.

Прокурори от Върховна административна прокуратура (ВАП) предлагат Мери Десюва Найденова от отдел „Административно-съдебен надзор“ на ВАП. В предложението е посочено, че прокурор Найденова притежава изключителни морални качества, силно е ангажирана с личните и професионални проблеми на колегите си и притежава необходимите професионални и нравствени качества да бъде избрана за член на ВСС.

Пламен Иванов Марков от Апелативна специализирана прокуратура (АСП) е втората номинация. Предложението е на магистрати от апелативната и първоинстанционната спецпрокуратури. Като мотив е посочено, че Пламен Марков се ползва с висок авторитет и уважението на своите колеги от всички структури на прокуратурата, а притежаваните от него човешки, професионални и нравствени качества го правят достоен да бъде избран за член на ВСС.

Прокурори от Съдебно-следствения район (ССР) – Бургас предлагат кандидатурата на Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас. За него се твърди, че притежава необходимите нравствени, професионални и лични качества да бъде член на ВСС, като със своя прокурорски и административен опит успешно ще представлява и ще защитава интересите на магистратите, съдебните служители и на съдебната система като цяло, издигайки нейния авторитет. 

Прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима избрани от Народното събрание.

По-рано стана ясно, че кандидатът, предложен от следователите, е Евгени Диков.

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама