Илия Ангелов: Морето изпълва цялата палитра от настроения и чувства

15:10, 24 мар 17 / Култура 25 1267 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Един от най-популярните български изпълнители - Илия Ангелов, издаде своя пети самостоятелен албум  „Песни за морето и любовта“. Специфичният му глас го направи известен в цяла България като солист на група "Диана Експрес". Записал е много от хитовете на формацията като "Блус за двама", "Молитва за дъжд", "Северина". През 1995 г. печели Голямата награда на "Златният Орфей" като солов изпълнител с песента си "Ключ от чужда стая". Специално за читателите на Topnovini.bg той се съгласи да поговорим за морето, любовта и музиката, която ги свързва.

Г-н Ангелов, да започнем с това кое различава новият Ви албум от всички досегашни?

- Различното е, че той е тематичен. Самото заглавие показва, че става дума за песни, в които основна тема са любовта и морето. Повечето парчета, включени в диска са такива, с които съм участвал на различни фестивали по морето, но записани с по-добър звук и малко по-различен аранжимент.

Знам, че сте роден в Пазарджик, какво свързва толкова силно човек от Тракия с морския бряг и не е ли той твърде далече чисто географски от Вас?

- Ама как далече, това са само около 300 километра. (смее се) Скоро се върнах от САЩ, там разстоянието между отделните градове е най-малко 600-700 километра. В тази връзка мисля, че даже е близко. Аз съм участвал през годините в конкурсите „Песни за Бургас и морето“ и „Песен за Варна“ и съм избрал най-хубавите песни от там. Освен това, досега в България не е издаван такъв тематичен албум, затова мисля, че ще е интересно, особено за по-романтичните натури. На пръсти се броят хората, които не обичат морето. Естествено, че го харесвам, дори имам такава песен „Какво е лято без море?“

Една от песните Ви носи името „Есенна балада“. Къде е мястото на есента в албум за морето и любовта?

- Според мен, морето изпълва цялата палитра от настроения и чувства. Специално тази песен и още една - те са единствените в албума, които не са мои композиции. Дело са от Георги Анастасов. Есента за мен е много съществена, защото аз съм роден тогава (през септември). Освен това всички хора, които са романтични ще Ви кажат, че есента е един от най-хубавите сезони, защото продължава да бъде топло, а всъщност е много красиво, когато листата придобиват различни оттенъци между жълто и червено.

Друга Ваша песен е озаглавена „Спасителят на плажа“. В тази връзка, спасяват ли ни от прозата на всекидневието песни, които са посветени на морето и любовта?

- Това е част от задачите на изкуството въобще, не само на музиката, но специално тази песен е шегобийска. В нея става въпрос за това как са живели спасителите по нашето Черноморие по време на социализма. Много се радвам, че го записахме, защото мен ме свързват само с балади и съм щастлив винаги, когато направя по-бърза песен.

Предвид имената на песните, включени в албума („Една любов“, „Нова любов“ и др.) има ли в него автобиографичен момент ?

- Работих с едни от най-добрите поети на България, а един добър поет винаги когато създава текст за даден певец го прави така, че да има връзка между написаното и този, който ще го изпълнява, така че в този смисъл може би има нещо общо.

Кои са авторите на текстовете?

- Мога да кажа, че текстовете са уникални, защото аз винаги съм работил с едни от най-добрите поети. В този албум това са: Живко Колев, Борислав Мирчев, Александър Петров и моята съпруга Таня Бойчева.

Какво е посланието към всички Ваши почитатели с този албум?

- Ще се радвам, ако са някъде по морето и вечер си пуснат албума, налеят си по едно питие и с любимия човек прекарат 40-50 минути с моите песни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама