Задава се нов имотен балон, предупреждават финансисти

13:09, 27 мар 17 25 688 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в България може да се определи като нов имотен балон. За втори път в последните петнадесетина години наблюдаваме толкова бързо нарастване на цените на жилищата и те вече достига нива, несъответстващи в сравнение с доходите и икономическите параметри. При предишното бързо нарастване на цените се стигна до срива от 2008 - 2009 г., предупреждават финансисти.

Засега подобна тенденция се наблюдава предимно в София и в градове, в които имотният пазар е активен като Пловдив, Бургас, Варна, пише в. "Сега". "

По данни на брокери през втората половина на 2016 г. за първи път от 10 години насам е отбелязан двуцифрен ръст на цените на недвижимите имоти на годишна база 12%. В повечето случаи се купуват жилища с инвестиционна цел - за отдаване под наем и последваща продажба.

Това поведение се обяснява с падането на лихвите по депозитите почти до нулеви нива, при което закупуването на жилище е вид защита на спестяванията. Друга причина за бума на пазара на имоти е по-достъпното кредитиране, след като лихвите на ипотеките вече са около 5-6%.

Опасенията си от раздуването на нов имотен балон изразяват и фирми от строителния бранш, който още не може да се съвземе от кризата през 2008 г. Банките пък стават все по-консервативни при финансирането на подобни проекти, посочват от компанията за кредитно застраховане  "Кофас". Вероятността проекти при такива високи цени да не могат да бъдат реализирани е много голяма. А това поражда опасност от нов взрив на междуфирмената задлъжнялост.

Недвижимите имоти и строителството са сред четирите сектора, в които има най-много фирми с финансови затруднения, посочиха преди дни от Асоциацията на колекторските агенции. Другите два проблемни отрасъла са търговията и транспортът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама