Лихвите по депозитите достигнаха рекордно ниски нива 

18:54, 27 мар 17 25 466 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Лихвите, които получават домакинствата да държат парите си в банки, са паднали до рекордно ниски нива. Данните на БНБ показват, че през февруари за първи път в историята средната лихва по влоговете, деноминирани в лева, е паднала до 0.5%.

Ситуацията е още по-сериозна при депозитите на бизнеса, но там тази тенденция е налице от доста време насaм. Средната стойност на лихвата, която получават фирмите по левовите си сметки, е 0.18%.

Коментарите в сектора са, че това са нива, при които вече няма слизане надолу, като очакванията са за преустановяване на спада на лихвените проценти по депозитите.

Прогнозата и на БНБ ("Икономически преглед", брой 4, 2016 г.) за първата половина на тази година е за задържане на лихвените проценти по новите депозити на достигнатите ниски нива.

Общата цена на заемите – лихви, такси и други разходи, известна като годишен процент на разходите (ГПР), също продължава да спада. Това се дължи най-вече на понижението на лихвата, която е основен компонент.

При заемите в евро има покачване на лихвата с 0.33 процентни пункта до 5.12%. Повишение е отчетено и при депозитите в евро с 0.07. до 0.21%. Това вероятно е месечна корекция резултат от еднократен ефект, което се наблюдава и през предишни месеци и не променя общата тенденция, като в следващия месец движението е в обратна посока. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама