Евростат: Близо 1 млн. българи страдат от депресия

08:25, 28 мар 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години (приблизително един от 12) страдат от различни форми на депресивни симптоми.

Това сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 година, цитиран от БТА.По честота на посочените симптоми българите са над средноевропейското равнище.

По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия.

От друга страна Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчита, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Като цяло средно 6,5% от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването на Евростат. При половината от тях (3 на сто), симптомите на депресия са сериозни.

Сред държавите с най-голям дял на депресивни симптоми в населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента и др.

Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия (3,2 процента) и Словакия (3 процента).

Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: в страните от ЕС около 8 на сто от жените, изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто при мъжете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама