Столична библиотека представя издателства от началото на XX век

08:31, 28 мар 17 / Култура 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столична библиотека започва нова инициатива – представяне на „Български издателства от първата половина на XX век” с първата документална изложба от цикъла „Издателство „Хемусъ” и неговият стопанинъ” (мраморно фоайе партер, 22.03-5.04.2017 г.), съобщи пресцентърът на Столична община.  

С нея представяме издателството не само защото е важна ролята му за развитието на българското книгоиздаване и култура, но и заради колекцията от всички 700 заглавия, издадени от „Хемусъ”, от които Столична библиотека притежава близо половината от тези ценни екземпляри. И ние сме длъжни да покажем това богатство на читателите ни, казват от Столична библиотека. 

Идеята за изложбата дала внучката на директора на издателството Христо Т. Хаджиев г-жа Бойка Петкова. Първоначално темата е личността на Христо Хаджиев, но при подготовката стана ясно, че представяйки главния редактор, представяме издателството, защото то е неговият истински живот. Христо Т. Хаджиев започва като редактор през 1918 г. - годината на създаването на „Хемусъ”, а през 1923 г. поема директорския пост и остава там до национализацията през 1947 г. Две години след това оформя документално ликвидацията на издателството и труда си. 

Най-точното определение на издателство „Хемусъ” е българско, защото почти цялата му продукция съдържа български автори, а главната цел е популяризиране на националната литература. При това основен принцип са думите на Хр. Хаджиев „Няма автори твои-мои, има способни и неспособни” и „Пазя се като от огън от криминална, сензационна и булевардна литература”. 

"Хемусъ” е първото издателство, което започва да издава събрани и избрани произведения от български автори класици и съвременници – Иван Вазов, Христо Ботев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Антон Страшимиров, Стоян Михайловски, Христо Смирненски и др. Поощрява и прохождащи таланти – Елисавета Багряна, Светослав Минков, Георги Райчев, Емилиян Станев, Димитър Талев, Димитър Димов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Младен Исаев. 

Не малък дял заемат и научните трудове на Михаил Арнаудов, Петър Динеков, Стефан Младенов, Иван Камбуров. Това, което отличава „Хемусъ”, е последователното популяризиране на детската литература, за което получава международна награда през 1929 г., а през 1932 г. илюстрациите на Георги Атанасов към приказката „Неродена мома” са отличени с първа награда в Брюксел. Списание „Детска радост” с приложението си в-к „Врабче” и множество томове с приказки и разкази за деца от български и чужди автори радват няколко поколения деца. В изложбата са представени и заглавия от преводната литература, които са подбирани така от редакторите, че да подпомагат образователния процес на учениците и студентите по онова време. 

Изданията на „Хемусъ” са били в голям тираж и на умерени цени, за да достигнат до широката публика. Оформлението им не е луксозно и илюстрациите не са многобройни, освен на детските издания, но не са пестени средства, за да бъдат привлечени най-добрите за времето си автори, илюстратори, преводачи, редактори, печатари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама