В Софийския апелативен район са образувани 21 досъдебни производства за изборни нарушения

11:54, 28 мар 17 25 553 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

В Софийския апелативен район са образувани 21 досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание на Република България на 26 март 2017 г. Те се водят от Районните прокуратури в Костинброд, Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин, Перник, Ботевград, Мездра, Самоков, Разлог, Бяла Слатина, Лом, Видин, Своге и Враца. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Дванадесет от делата са за престъпления по чл. 167, ал. 2 от НК – предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право в подкрепа на определена политическа партия или коалиция. Другите осем са за създаване на организация за купуване на гласове - чл. 167, ал. 3 от НК.

Разследват се случаи на предлагане на пари и хранителни продукти на лица, живущи в Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман, Перник, Бяла Слатина, Видин, на териториите на общините Белица, Гърмен, Костинброд, Самоков, Своге, в селата Мокреш, обл. Монтана и с. Градешница, обл. Враца. 

Сред досъдебните производства е и това, образувано по сигнал за лице, организирало хора в общините Елин Пелин и Горна Малина, които следвало да намират гласоподаватели от с. Белопопци, готови срещу сумата от 50 лв. да гласуват за определена политическа партия. 

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 193 преписки, касаещи провеждането на изборите за 44-то Народно събрание на Република България, като 154 от тях са прекратени поради липса на данни за извършени престъпления от общ характер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама