Местан: Ще искаме касиране на резултатите

12:30, 28 мар 17 / Политика 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си. Тези над 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, предаде БГНЕС.

Всеки един от тези 100 000 гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи. Постиганият резултат на ДОСТ щеше да бъде достатъчен за влизане в 44-то НС, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия, заяви Местан и цитира разпоредби от НК.

„На границата самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха на границата, упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществява конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по изборен кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление”, посочи лидерът на ДОСТ.

Местан ще сезира Сотир Цацаров, с който иска пълно разследване на блокадата на границата от патриотите. Той призова Цацаров да свали имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Лютви Местан посочи, че ДОСТ не признава изборите за честни и прозрачни проведени в съответствие на Конституцията и ИК. „Изборите за 44 то НС са проведени в условия на тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция. След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите”, заяви той.

Местан заяви, че 100 000 гласа, които ДОСТ са постигнали, са основа, върху която проектът ДОСТ щял да се развива. „Съотношението е твърде неприятно за сараите. Това, което наблюдавахме на границата отвориха много тежка рана, която ще пречи за интегритета на българската нация. Тази рана е сравнима с раната, нанесена по време на Възродителния процес. Това е изключително брутален акт на разраняване на раната на Възродителния процес. Отговорността не е само на Каракачанов и Симеонов, но и на българската държава, която ги закриляше”, каза Лютви Местан.

Той повтори, че иска касиране на изборите, поради нарушени права на български граждани, ако не бяха противозаконните действия, ДОСТ щяло да бъде в 44 то НС. „Ограничен кръг от органи могат да сезират Конституционния съд. В България има практика оспорване на изборните резултати да става през главния прокурор. Възнамеряваме това искане да направим отново чрез главния прокурор. Виждаме новите избори незабавно”, посочи Местан.

„За нас не е приемлив какъвто и да е вариант за съставяне на правителство с патриотите, или със сараите, защото смятаме, че това образувание трябва да се отстрани от политическия живот на България. Единственият изход са нови избори, които да се приведат при стриктно спазване на българската Конституция, при спазване на изборните права на българските граждани, което ще има за резултат участие на ДОСТ”, заяви лидерът на ДОСТ.

Местан определи така избраното 44 НС като непредставително. „В него отсъства категоричното евроатлантическото направление-няма ни нас, нито десните партии. При това положение всеки един от възможните варианти за съставяне на правителство е категоричен неприемлив, ще бъде опасен за страната ни. Какъвто и да е вариант за отстраняване на правителство ще бъде заложник или на фашистите или на сараите. ДОСТ е с бъдеще, ще бъдем представени в следващия парламент, не говорим за 4 %, а за изместване на ДПС от традиционните райони на тази партия. Никой не може да спре ДОСТ вълната, която идва”, предупреди Местан.

„Това това, че сега ДОСТ взима чувствително повече гласова е резултат от общата тенденция. Просто има разместване на пластовете, има историческа необходимост. Това е мит за намесата на Турция-категорично. Ние от ДОСТ призоваваме за успокояване на това, а не заради предизборната обстановка, да не влошаваме трайно отношенията между двете страни”, изтъкна Лютви Местан.

От друга страна, той посочи, че резултатите на референдума трябва да стоят на вниманието на всеки един отговорен политик. „Той е факт. Изключителна илюзия е да се смята, че със смяна на избирателната система може да се подобри качеството й. Въпреки това волята на гражданите трябва да се вземе предвид”, изтъкна председателят на ДОСТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама