Методи Лалов се самопредложи за член на ВСС 

18:20, 28 мар 17 25 786 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е подал кандидатурата си за изборен член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от негова публикация в личния му профил във Фейсбук.

В заявлението си, което Лалов публикува в социалната мрежа, той заявява, че издига номинацията си сам, не защото няма подкрепата на колегите си от СРС и страната, а именно заради тях. Лалов иска да заяви осъзнатата необходимост и решимост да бъде представител на всеки съдия, независимо от апелативния район, в който работи. По мнението му изборът на членове на ВСС трябва да бъде направен единствено въз основа на личните, професионалните и нравствени качества на кандидатите и техните концепции за дейността на кадровия орган. Броят и местоработата на предложилите ги съдии не трябвало да имат значение. 

"Днес подадох кандидатурата си за изборен член на Съдийската колегия на ВСС. Направих това 10 дни след като навърших изискуемия се 15 г. юридически стаж. Правя това воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас, а трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда", се казва в съобщението на Лалов в социалната мрежа. 

Той уверява, че е способен да отдаде цялата си енергия, за да се преустанови тенденцията към израждане на ВСС в репресивен орган и в превръщането му на заложник на междуличностни противопоставяния и задкулисни интереси.

Припомняме, че Методи Лалов и ръководството на Софийския районен съд подадоха оставки през декември миналата година. Лалов бе инициатор и на съдийския протест пред сградата на ВСС, който изкара на улицата стотици магистрати и съдебни служители, които протестираха срещу зависимостите в съдебната система.  На 7 март тази година Лалов беше наказан със забележка заради дисциплинарни нарушения заради забавени дела.

Другите кандидати за членове на ВСС от съдийската колегия засега са Николай Гунчев (Върховен административен съд), Илияна Балтова (Апелативен съд - Бургас), Красимира Милачкова (Административен съд – София град) и Любомир Нинов (Районен съд - Варна). Кандидатите се състезават за шестте мандата на съдиите във ВСС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама