Искат да застроят Копривщица

18:45, 28 мар 17 25 1445 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

От няколко дни в социалните мрежи усилено се говори за това, че общинския съвет в Копривщица се опитва да прокара „по терлици“ промени в новия Общ устройствен план, който следва да бъде приет. Във фейсбук групата на града са качени документи, показващи тревожни данни в тази посока. С докладна записка, г-н Пешо Вълев – председател на Комитета по териториално и селищно устройство (КТСУ) внася за разглеждане в Общинския съвет 11 точки, от които по-съществените са:

т.1 . Навсякъде от представения документ думите „Архитектурен исторически резерват” да отпадната и да се намери коректния начин да бъдат заменени.

т. 2 .Нанесената охранителна зона да отпадне.

т.7. В зоните за промишлено строителство да се променят пратилата(чл. 8, ал. 1), а именно: плътност на застрояване 80%, интензивност 2.5, озеленена площ 20%, максимална височина 15 метра.

т. 9 Да се предвиди изграждането на зали за конферентен туризъм с по-голям капацитет.

т.10 Да се предвиди място за изграждането на мото и АТВ писта.

Останалите предложения можете да видите на следния линк:

http://koprivshtitsa-bg.com/download/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%20-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9.pdf


Всичко това предизвика сериозна полемика в обществото и вече е подета кампания в интернет, озаглавена „Спаси Копривщица“. Репортер на сайта Topnovini.bg се свърза с г-н Тома Белев, който първи е получил тревожния сигнал. Той потвърди информацията и допълни, че измененията все още не са приети, а заседанието на Общинския съвет е отложено за неизвестна дата. От изпратен от него протокол от сесията на местния общински съвет, изкачат любопитни данни, между които и това, че особен интерес в посока промяна статута на града, проявява гражданинът Радослав Йовков, който на заседанието заявява: „Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат „Здравей, г-н Индианец!“. Проверка на Topnovini.bg показва, че същият Радослав Йовков, представящ се на събранието като „най-големият инвеститор“, е бил член на политическа партия „ГЕРБ“, но през 2015г. е изгонен заради „уронване престижа на партията“ по думите на лидера й Бойко Борисов, след като наема хиляди декари пасища, без да има нито едно животно.

За коментар по случая се свързахме и с кмета на община Копривщица – Генчо Герданов, който заяви:

„Има хора, които влияят в посока за промяна на статута на Копривщица, но категорично Ви заявявам, че аз като кмет ще направя всичко възможно градът да си остане град-музей.“

Попитан за това от какъв характер точно са вмешателствата, кметът каза:

„Влиянията са корпоративни. Има разни хора, които искат само да лапат от Копривщица и нищо друго.“

Относно фигурата на Радослав Йовков, градоначалникът беше лаконичен:

„Това е човек, който побърква града, но няма да говоря за него, забранил съм си.“

Генчо Герданов заяви още, че против него в намерението му да опази Копривщица като град-музей е и общинския съвет, а на молбата ни да ни даде координати на председателя на съвета – Рашко Христов, ни отговори, че не може да го направи, защото двамата не комуникират.

Екипът ни продължава да работи по темата, очаквайте продължение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама