Мораториум върху строителството в "Младост" ще донесе искове за 200 млн. лева

12:20, 29 мар 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При мораториум на строителството в „Младост“ ще завалят искове към Столична община за около 200 млн. лв. Това каза главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков по време на съвместно заседание на комисиите по архитектура и околна среда във връзка с подписката за референдум срещу застрояването на район „Младост“.

Той се позова на Закона за устройство на територията, според който урегулирани един път поземлени имоти, могат да се урегулират само по желание на собственика. "Тези имоти ще ни доведат до редица искове в момента, подготвени към Столична община за около 200 млн. лв. Когато поемаме тези ангажименти, трябва да знаем, че те ще ни струват много пари“, заяви арх. Здравков.

Главният архитект посочи, че в „Младост“ застрояването е 23%, в район „ Дружба“– 18%, в центъра на София– 45%, а в центъра на Париж - 66 %. „За какво презастрояване говорим“, коментира той. 

Арх. Здравков отбеляза, че подробните устройствени планове имат своите недостатъци, но призова да се намерят конкретните проблеми в плановете - да се дефинират имотите, които са под прозорците на хората, за да може да се работи по тях. 

По време на дебата общинският съветник Стефан Марков от Реформаторския блок заяви, че ако се наложи мораториум на строителството в "Младост" ще са необходими 320 млн.лв., за да се обезщетят исковете на хората и попита откъде ще дойдат тези средства. Той попита още дали кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева ще вдигне данъците на хората, за да може да се набавят тези пари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама