Банкови сметки вече ще се запорират и в чужбина

13:31, 29 мар 17 25 448 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Кредиторите вече ще могат да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници.

Промените са по силата на еврорегламент, който цели да се улесни трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Трансгранично е делото, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители.

Във връзка с въвеждането на въпросната регламентация българското правителството прие изменение на Тарифа №1 към Закона за държавните такси, който се отнася за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С допълнението в Тарифа №1 се въвежда нова такса – за предоставяне на информация, необходима за установяване на банката или банките и на сметката или на сметките на длъжника съгласно чл. 14 от Регламент (ЕС) №655/2014.

Нейният размер ще бъде уточнен след консултации между министрите на правосъдието и на финансите. Поради тази причина постановлението е прието на вносител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама