Рашко Христов: В Копривщица не живеем в концлагер и не сме аборигени

16:54, 29 мар 17 25 1768 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

За да имаме по-пълна картина на настроенията в Копривщица, свързани с проблемите относно статута на възрожденския град, репортер на Topnovini.bg се свърза с председателя на Общинския съвет - Рашко Христов, за да чуем и неговата гледна точка по разразилия се скандал. Ето какво каза той относно спорния Общ устройствен план на града:

"Копривщица никога не е имала Общ устройствен план (ОУП). Досега Копривщица, за съжаление, се е развивала по едни план за застрояване, който е от 1987 г. и от онова време, което е тотално отминало. Ролята на този документ, който съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) всяка община би следвало да има, е да даде общите характеристики на населеното място, общите правила за застрояване и визира перспектива от порядъка на 25-30 години. Решението за изготвяне на ОУП се дава от Общинския съвет с одобрено задание. Това нещо е станало през 2014 г. и екипът, който е спечелил конкурса в един момент се оказва, че не е работил по заданието на Общинския съвет, а го е направил по свой начин. Това е парадокс - този, на когото е възложена една задача да не я изпълни по начина, по който са го изискали от него."

Рашко Христов обясни още, че предишният Общински съвет не е следил работата на фирмата, която е изготвяла проекта за Общ устройствен план, това не бил правил и кмета. Последвало обществено обсъждане през май месец 2016-та, на което Рашко Христов е присъствал и бил, по думите му, потресен от тезите, които развивали проектантите.

"В Копривщица не живеем в концлагер и не сме аборигени, за да има резерват и охранителна зона. Не се дава никаква възможност за развитие. Ако така продължи, градът ни е обречен и до 10-15 години ще бъде заличен. Ще останат само паметници на културата и пустеещи къщи. В общия устройствен план в този му вид няма предвидени зони за предприемачество. Ако дойде някой инвеститор и иска да построи предприятие, няма как да го направи" - каза председателят на Общинския съвет."

Запитан възможно ли Копривщица да се превърне във второ Банско, той отговори:

"В Банско се е случило, защото имат Пирин и пистите, които са известни отдавна. Това си го има там като традиция. Хората са го развили и банскалии живеят добре, защото при тях идват туристи. Аз искам нашите граждани да живеят добре в рамките на възможното. Не искам Копривщица да е нито Банско, нито Лас Вегас, нито Велинград. Искам Копривщица да си бъде Копривщица, но да се намери нормалната симбиоза между съвременното развитие на населеното място и запазването на традицията и всичко, което е ценно за бъдещите поколения."

В края на разговора ни, Рашко Христов беше категоричен и че никъде в Закона за културното наследство няма термин „Архитектурен исторически резерват“ и цитира писмо до Общинския съвет в Копривщица, изпратено през 2012 г. от тогавашния заместник-министър на културата, което потвърждава това.

Екипът ни продължава да търси и другите гледни точки по скандалната тема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама