Нови 430 000 кв. м. зелени площи пред застрояване в "Младост"  

18:01, 29 мар 17 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

430 000 кв. м. нереализирани до момента застроявания чакат столичния квартал „Младост”, съобщиха от Инициативен комитет "За Зелен Младост". От организацията се позовават на казаното от главния архитект на София Здравко Здравков, който присъства на днешното съвместно заседание на комисиите по екология и устройство на територията към Столичния общински съвет за референдума в столичния квартал. 

Както Topnovini.bg съобщи, на него комисиите отхвърлиха искането за провеждане на местен референдум в „Младост”, който да спре застрояването в зелени площи и детски площадки в квартала. 

Мнозинството членове на комисиите заявиха, че  референдумът е незаконосъобразен, а гражданите нямат компетентността на експерти, за да взимат важни решения като промени в устройствените планове, с които да се спрат бъдещи застроявания. 

Беше представено становище на кмета Йорданка Фандъкова, според което площта на парковете и имотите за озеленяване в „Младост” са общо 933 хил кв .м. От тях за провеждане на отчуждителни мероприятия са предвидени 117 хил кв. м. До момента те не са реализирани.

"Простите сметки показват, че при 115 000 жители на „Младост” в момента, на човек се падат по около 7 кв. м. озеленяване. Бъдещите строежи с площ 430 000 кв. м. ще увеличат населението на квартала с поне 1/3, така че на човек ще се падат по около 5 квадрата зелена площ",  пресмятат от инициативния комитет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама