Георги Лозанов: Спирането на „Шоуто на Слави“ не е цензура, но не е добра практика

18:16, 29 мар 17 25 982 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Във връзка с разразилия се скандал относно спирането от страна бТВ на епизод от „Шоуто на Слави“ на 27 март, медийният експерт и бивш председател на СЕМ, проф. Георги Лозанов коментира казуса за читателите на Topnovini.bg:

Проф. Лозанов, според Вас може ли да се говори за цензура в случая със спирането на изданието на „Шоуто на Слави“?

- Спирането на едно предаване винаги поражда много въпроси и изисква много публични аргументи от този, който го е спрял. бТВ дадоха някакви такива, заедно с това обаче, то се оказа някакъв мимолетен акт, в който явно ръководството не е сигурно. Струва ми се, че му се отдава по-голямо значение, отколкото има. От гледна точка на закона, цензура е външна намеса, но външна на медията. Би имало такъв в случая, ако се беше обадил министър-председателят, шефа на парламента или президента Радев и каже: “Спрете го“ и те го направят - това би било цензура. Когато се случва вътре в медията, не можем да говорим за цензура, но във всички случаи не е добра практика.

Слави Трифонов обаче застъпва тезата, че санкцията срещу него от страна на медията е породена от глобите, които СЕМ им налага и че телевизията действа в синхрон с регулиращия орган, съгласен ли сте с това?

- Истината е, че докато аз бях председател на Регулацията, което беше преди по-малко от една година, предаването въобще не беше санкционирано.

Възникна и спор относно това дали може в предаване с развлекателен характер да се разглеждат политически въпроси, какво е Вашето мнение?

- Има проблем с това, защото за да се прави политическа журналистика, се изисква да се спазват професионални стандарти. Един от тези стандарти е да бъде представена множествеността на гледните точки, която тук отсъства. В този смисъл, това даде негативен резултат, който можеше да попадне под санкциите на закона, но това не се случи. Тук говоря за агитацията по време на кампанията за референдума. Тогава в „Шоуто на Слави“ се излагаше само едната гледна точка.

Това означава ли, че в този случай можем да говорим за нарушаване на закона?

- Трудно ми е да кажа, но ако има нарушения, то те са на Изборния кодекс, според който в този период могат да агитират само застъпници, които са официално регистрирани. Според мен, тогава бТВ имаше много по-големи основания да се намеси поне с това да даде различната гледна точка в другите си предавания. Тя не направи това тогава и Слави беше оставен да агитира много мощно в най-гледаното време.

Защо, според Вас, се случва това спиране сега?

- За мен остава необяснимо. Сега вече няма нещо, което да влиза в пряко противоречие със законова норма.

Да разбираме ли тогава, че въпросното писмо на шоумена, заради което той твърди, че е бил свален от ефир на 27 март, не противоречи на Закона за електронните медии?

- Изчитането на такова писмо не противоречи на закона и не е никакъв проблем. Разбира се, ако чрез това писмо се създаде разпалване на вражда между гражданите, може да се дискутира, но според мен няма такова нещо. В съдържанието на писмото има само крайно негативно и враждебно отношение към политиците, но политикът е такава фигура в публичната среда, която трябва да може да понася критика и това е част от професията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама