Отчитат по нов ред парното след поскъпването на 1 април

11:27, 30 мар 17 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод предстоящото вдигане на цената на топлоенергията в София, от 1 април, от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство съобщиха, че ще бъде извършено ново отчитане на показанията в абонатните станции.

След което измерената топлоенергия ще се подаде към топлинните счетоводители и ще се калкулира по новата цена.

Практически не е възможно в 00:00 ч. на 1 април да бъдат отчетени едновременно всички уреди, обясниха от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство и макар измерването да не е точно докрай, за повечето потребители ще е много близко до реалното.

Отчитане за показанията на топломерите в отделните жилища, преди да влязат в сила новите цени на парното, няма да има. Новата цена на парното и топлата вода ще бъде отразена в изравнителните сметки, които се изготвят след края на отоплителния сезон.

Това, което ще платят абонатите за ползваната топлоенергия през месец април в конкретно жилище, ще бъде определено чрез т. нар. интерполация - или разделяне по равно на единиците от топломерите на радиаторите в жилището на броя на дните от целия отоплителен сезон и умножаване по дните с пуснато общо отопление през месец април. 

Това означава, че даден абонат дори да спре да ползва парно от първи април, когато цената ще бъде по-висока, все пак ще плаща за тези дни от месеца, в които тече отоплителният сезон, ако останалите абонати във входа ползват парно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама