Президентът Радев: Всеки компромис със статута на Копривщица е недопустим

12:38, 30 мар 17 25 937 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Ново развитие по казуса Копривщица. Лично президентът Румен Радев призова от страницата си във Фейсбук всички, от които зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет в града за промяна в статута на Копривщица. Ето и пълния текст на неговото обръщение:

„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България.“

Пред екипа на Topnovini.bg кметът на Копривщица Генчо Герданов потвърди позицията си, че доколкото зависи от него, няма да позволи възрожденският град да загуби статута си на „архитектурен исторически резерват“. Той обясни също, че не е присъствал на въпросното скандално гласуване на Общинския съвет. С него съветниците са се опитали да прокарат промените в Общия устройствен план. 

По това време Герданов е бил в Париж за връчване на сертификат от Ирина Бокова, с който Копривщица се признава за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По думите му, местните депутати вероятно са се възползвали от отсъствието му и са провели заседанието нарочно, без него.

Очаквайте продължение по казуса!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама