София ще модернизира зоопарка си за 10 млн. лева

14:40, 30 мар 17 25 1135 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Столичната зоологическа градина е на финала на ремонта на зоните, обитавани от големите котки. "Очакваме до края на месец април обектът да бъде изцяло завършен и животните ще излязат навън. Основните строително-монтажни дейности са приключени", съобщи пред медиите зам.-кметът по екология Йоана Христова. Остава да се извърши само аранжировката, външното озеленяване и почистване, както и асфалтирането на алеите за посетителите.  

 

Изпълнител на ремонта е фирма "БатПел". Консултант по него е бившият директор на зоопарка Манол Нейков, който преди три години  бе избран за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс от Столичната община. Нейков ще остане на работа в зоологическата градина до края на реновирането, научи Topnovini.bg.

 

Христова съобщи още, че Столична община е почти готова с разработката и на  цялостен иден проект за промяна на визията на зоопарка. "Проектът е много мащабен и се надяваме до края на тази година да осигурим първоначалното финансиране. По него ще се създадат естествени местообитания за животните. Общата стойност на проекта е около 10 млн. лева", уточни зам.-кметът. 

Христова не посочи откъде ще дойде финансирането и уточни, че в момента се обсъждат варианти за това.  

 

"Паркът ще отговаря на всички международни стандарти и изисквания.  В него ще има и три нови вида - жирафи, пингвини и  фламинго. Разработката на местообитанията на трите вида са приоритет в новия идеен проект", каза новият директор на зоопарка Добромир Бориславов и припомни, че столичният зоопарк е имал фламинго и преди.  

Той обясни, че животните ще имат възможност да съжителстват в смесени композиции, т.е. в една зона ще живеят заедно видове, които и в природата са заедно - например зебри, жирафи и антилопи. 

 

"Идеята на проекта е точките за наблюдение да навлизат в местообитанията и у посетителя да се създаде  усещането, че влиза там, както в природен парк", допълни той.   

Едновременно с реконструкцията на зоната на големите котки, в момента се изгребва и тинята от голямото езеро, което не е чистено от много години. След почистването ще бъдат облагородени и зоните около него. 

 

Директорът на зоопарка се извини на посетителите за неудобството, което създават ремонтите. "Не искаме да  затворим зоопарка, има достатъчно животни в другата част, които могат да бъдат видени, както и котките, които са в процес на реконструкция", каза той.    

 

Проектът предвижда са се създадат удобства и за посетителите - ще има книжарница, сладкарница, образователен кът.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама