Румен Бояджиев: Проектът ФСБ за нас винаги е бил олтар

19:57, 30 мар 17 / Култура 25 1674 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Легендарната група ФСБ ще отбележи 40 години на сцената с грандиозен концерт в зала „Арена Армеец“, който ще се състои на 7-ми октомври. По повод събитието, специално за читателите на Topnovini.bg интервю даде един от основателите на формацията – Румен Бояджиев.

Как решихте да направите концерта, с който ще отбележите 40 години от основаването на ФСБ в зала „Арена Армеец“?

- Това тегнеше върху нас, защото тези 40 години са факт и понеже това не е забравен спомен, който да припомняме на публиката, а ние си поддържаме постоянно една публика, която при нашите редки изяви на живо ни следва, целия материал го събираме във вид на една програма. В последно време направихме три такива изяви – 2010-та беше „Пак ще се прегърнем“, после направихме FSB SYMPHONY с Пловдивският филхармония, а след това „Вълче време“. Този път решихме програмата, предвид юбилея, да я направим в зала „Арена Армеец“, защото тя е единствената подходяща за целта, колкото и нескромно да звучи. И засега продажбата на билетите върви с такава скорост, че съм направо шокиран. Не съм предполагал, че може може да има чак такъв интерес към нас, но явно на хората сме им липсвали.

Как се запазва една група 40 години?

- Според мен разковничетата са няколко. Главното е, че ние никога не сме гледали комерсиално на проекта ФСБ. Той за нас винаги е бил олтар, събирателно за музикантски морал и професионално предизвикателство.

Възможен ли днес моралът в музиката?

- Не. Категорично не. Никой друг не го прави, затова няма второ ФСБ. Цената е висока. Трябва да можеш да платиш кръвния данък. Това е цял списък от жертви, с които човек се отказва от много други неща, съобразяваш се с това да имаш лице, което да не е посрамено по никакъв начин и когато изкажеш позиция, хората ти вярват. Музикантите днес са комерсиално ориентирани, в което няма нищо лошо, защото те като всички хора искат да оцелеят.

Как FSB успя да съхрани този морал и да оцелее?

- Ние никога не сме лъгали нашата публика. Не сме казвали едно, а правили друго. Не сме правили тази грешка и затова публиката ни вярва и ни обича.

Каква равносметката след тези 40 години и съжалявате ли за нещо?

- Няма за какво да съжалявам, защото сме направили това, което сме искали и можели и в крайна сметка то изглежда по такъв начин, че няма от какво да се срамуваме, поглеждайки назад, затова можем да сме само доволни и щастливи от извървения път.

Честването на годишнините обикновено носят някаква носталгия, в случая така ли е?

- Определено. Това е една носталгична програма. Ние дори планираме да направим нещо като римейк в много по-мащабен вид на тези концерти, които сме правили преди много години още по време на Социализма, с бомби, осветление, лазери и т.н. Все неща, които тогава не бяха толкова популярни. Мисля, че ще изглежда много красиво. Освен това сме поканили и един от основателите на групата – Александър Бахаров, който от тридесет и четири години живее в Германия. Той с огромно желание ще бъде с нас на този концерт, което е много трогателно.

Има ли вече яснота, кои песни ще бъдат част от програмата?

- Още не сме съвсем сигурни, защото това някак ограничава свободата, а на нас ни се иска да сме свободни. Трябва да почнем репетициите и да видим кои от всички песни най-много ни топлят, ентусиазират и повличат. Има неща, които страхотно те запалват , от които направо започваш да светиш, има други неща ,които звучат чудесно на запис, но не носят същата магия, когато се свирят на живо. Просто нещо им липсва. Така че ще видим кое ни пали и него ще оставим за концерта.

Какъв съвет бихте дали от позицията на големия си професионален опит на музикантите, които сега стартират кариерата си?

- Ако трябва да бъда искрен, то бих им казал, че е по-добре да не се занимават с музика, но ако по някаква причина им харесва професионалният път на ФСБ, то трябва да са готови на много жертви, себеотдаване, да проявяват морал и честност към публиката и то до края на живота си, защото иначе неща не тръгват в правилната посока.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Koko 21:21, 01 яну 21

Защо не пишете как си заминаха Александър Бахаров,Ивайло Крайчовски и Петър Славов – Пъпеша oт ФСБ???
Има интересни неща…….

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама