КНСБ иска промени в законодателството заради неизплатени заплати

11:28, 31 мар 17 25 704 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

По данни на Главната инспекция по труда неизплатените заплати на работещите. варират от 30 до 90 млн. лева годишно. КНСБ контрира, че всъщност никой не знае каква е точната сумата на неплатените възнаграждения. От синдиката обясняват, че това са само сумите, които са констатирани при проверки или инциденти или се стигне до протести и гладни стачки.

КНСБ изтъква, че през последните поне 10 години алармират, че има проблем в законодателството. няма текстове, които да осигуряват ефективна защита и гаранция в случаите на неизплащане на дължими възнаграждения за добросъвестно положен труд.

През миналия април синдикатът е изнесъл конкретни данни за задълженията и причините за съществуването им. Изпратени са писма до председателите на парламентарните групи в 43-ото Народно събрание и до социалния министър.

В тях имало конкретни предложения за изменения и допълнения в Кодекса на труда, Гражданския процесуален кодекс, Търговския закон и Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. До ден днешен обаче синдикалистите не са получили отговор по предложенията си.

От КНСБ напомнят, че неефективният Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя е сред причините за негативното явление. В гаранционния фонд години наред остават непокътнати около 200 милиона лева, при всичките неразплатени задължения спрямо работници.

След поредица от случаи на некоректни работодатели, които забавят или въобще не изплащат заплати и обезщетения, омбудсманът Мая Манолова обеща да предложи конкретни промени в закона.

През последните месеци имаше няколко по-мащабни работнически стачки заради забавени заплати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама