Ангел Ангелов: „Най-големият виновник за всичко, случващо се в Копривщица, е Министерството на културата“

18:41, 02 апр 17 25 1727 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

След като гласуването на Общинския съвет в Копривщица приключи с 10 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ за отмяната на спорните промени към Общия устройствен план, решихме да ви представим още една гледна точка - на човек, който живее в града, но сам се определя като „вънкашен“ (според местния диалект). Репортер на Topnovini.bg се свърза с Ангел Ангелов, който е председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България, за да поговорим за това какво следва, след като шума от „въстанието“ утихне.

Г-н Ангелов, като човек, който сякаш сте малко встрани от центъра на спора, но все пак живеете в Копривщица и се занимавате с това да съхранява културно -историческото наследство в страната, как Ви се струва цялата тази ситуация?

Ще бъда напълно откровен. Според мен, Министерството на културата показа пълна некомпетентност. Отново се говори за статута на Копривщица, че е архитектурен резерват, а това са думи, които не съществуват. Имало ги е в отпаднал закон. Те сега запазват статута. Има си член в новия Закон за културното наследство, който обяснява, че статута се запазва. Целият проблем е, че този статут не може да бъде управляван. Има един Правилник за управление на Копривщица, в който има отпаднали звена. Просто няма как да се спазва процедурата по управлението на града. Най-големият виновник за всичко случващо се в Копривщица е Министерството на културата. Те трябва да направят тези правила, които да се спазват.

 

Какво мислите за идеята, за изграждането на ски писта, за която се говореше?

Никой не е искал да се строи ски писта, говореше се за възстановяване на съществувала такава. Имало е преди години такава, даже по-старите копривщенци са се пързаляли по нея. Нямам експертно становище, доколко това е разумно, има специалисти, които ще преценят. Аз смятам, че винаги е хубаво, когато има нещо, което да ви докара в гората и децата да се радват. Като се каже ски пистаобаче еколозите настръхват. Тук става въпрос за малка писта, която е със съвсем къс влек.

Какво е Вашето мнение за охранителната зона, която също предизвика доста спорове?

Такава зона се налага с обследване, а не защото на някого му е хрумнало и ще бъде много хубаво, или много лошо. Това е специална процедура, която тук не е направена.

Как е определена тогава съществуващата в момента охранителна зона ?

Обявена е с постановление и край. Там някой просто е написал, че не може да се строи и толкова. Никой не си задава въпроса дали процедурата е спазена и трябва ли действително да бъде обхванат целият град. Не се питат и дали и доколко това е законно.

Това означава ли, че считате, че тази зона следва да се намали?

Не мога да кажа, защото това е много сложна процедура. Проблемът е, пак казвам, че тя не е спазена. Не е извървян целият път и никой не си е направи труда да погледне тези сто и няколко страници на Общия устройствен план. Там проектантите са написали в четири точки какво трябва да се направи, но никой не иска да чете – нито експертите, нито общинските съветници, нито от Министерски съвет. Там е написано.

Според Вас, добър ли е този Общ устройствен план?

Не, не е добър, но затова са виновни копривщенци.

Защо смятате така ?

Защото заданието, което е дадено на проектантите, е изпълнено. Доколкото знам планът е съгласуван с Министерството на културата и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хората са си свършили работата. За да я свършат обаче коректно, копривщенци е трябвало да вземат участие в обществените обсъждания и да кажат харесва ли им, или не им харесва. На проведените обществени обсъждания не е отишъл нито един човек. Този план в сегашния му вид не предлага никакво развитие. Той казва „Ето така е било досега и винаги ще бъде така.“ Разрастване е предвидено в частта на гробищните паркове и явно идеята на Общия устройствен план е копривщенци да мрат.

Защо жителите на града не са взели участие в обсъжданията- не са били информирани за тях, или не са проявили желание?

Копривщица е малко странно място. Хората са незаинтересувани. Не знам, аз тук съм по-скоро „вънкашен“ човек, както му казватпо тези места. Просто няма заинтересованост от страна на местните, даже и когато става дума за важни неща. Единствено се събраха хора, когато им бръкнаха в джобовете със субсидиите и само тогава видях някакво раздвижване.

Говори се непрекъснато за апетитите на бизнесмена Йовков в общината, вероятно и на други, борба за застрояване и лично облагодетелстване ли е това, на което ставаме свидетели?

Не, има достатъчно места, където Йовков може да строи. Реално има други хора, които са придобили земя, а и наистина градът има нужда от това да се развива. Не може някой просто да ви каже „Не правете това.“ и в същото време да не ви помага по никакъв начин.

Подкрепя ли държавата Копривщица?

Финансово не. Единствено за националния събор отпускат сума, която е около 400 хиляди лева.

На обсъждането в София чух оплаквания, свързани с лоша инфраструктура, стари тръби, които постоянно се пукат, това така ли е действително?

Да, така е. Когато завали дъжд, водата в Копривщица става буквално кална като в приказката за „Златка – златното момиче“, защото водохващанията са така направени, че вътре влиза кал. Водопровода не може да се добърши, тръбите на канализацията са стари и се пукат непрекъснато. Проблемът е драстичен.

 

Как виждате разрешаването му?

Някой трябва да извади милиони левове, за да се направи водопровода на града, а има и една „малка“ подробност, а именно, че той ще се прави за калдъръмени улици. В тази посока аз имам сериозно притеснение, че така ще бъде унищожен калдъръма. Австрийското предприятие, когато ремонтира калдъръма, за да го направи по-добре, слага към него цимент. Така се получава не калдъръм, а смесица между камъни и цимент и ме е страх, че по този начин ще се загуби част от чара на града.

В края на разговора ни, мислите ли, че е възможен консенсус между тези, които искат да се запази автентичността на града и другите, които се стремят към развитие? Ще открият ли жителите на Копривщица „златната среда“?

Разбира се, че е възможно. То и сега това се случва. Според мен, проблем няма. Това, което се случва сега е ставало много пъти и в по-драстичен вид. Всичко ще отмине и градът ще продължава да живее. Той е надраснал доста от хората, които искат да госпасяват. Искам да призова всички „Не спасявайте Копривщица.“, по-скоро тя ще спаси вас.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама