Горивата в България може да поскъпнат до няколко месеца

10:18, 03 апр 17 / Политика 25 630 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Към този момент бензинът в България е по-скъп в сравнение с 13 страни от ЕС, а дизелът - в сравнение с 12 държави, според данните на Европейския енергиен портал. Това обаче е така, преди горивата да достигнат до колонката, а при крайните цени ситуацията е различна.

След облагане с акциз само в Полша бензинът A-95H струва по-евтино, малко над 1 евро Преди облагането обаче те са сред най-скъпите в ЕС.. 

Според редица анализатори у нас компаниите могат да слагат марж от 10-15 стотинки на литър. 

От бранша обясняват скъпото гориво преди данъците и акцизите с големите производствени разходи. Някои експерти са на друго мнение. На пазара в България има  доминиращи компании, които имат интерес да поддържат цената на определени нива – над себестойността им, така че маржът на печалбата им да остава висок", коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров пред Нова Тв.

Засега пазарният дял на малките играчи с ниски цени не притеснявал големите, отчитат експертите. Дали ще се стигне до ценова война ще зависи и от това докога ще зареждаме евтино по тези бензиностанции.

Заради идването на лятото, както и очакваното поскъпване на петрола, може да се очаква поскъпване на горивата с около 10 стотинки.

Икономистът Калоян Стайков обаче не очаква сериозен ръст на цените на горивата през тази година.

„Обикновено цените на горивата се движат горе-долу в същата тенденция, в която се движат и цените на петрола. През тази година едва ли ще видим някакви сериозни движения при крайните цени на петрола. Съответно не би следвало да има някакви големи движения и при крайните цени на горивата“, заяви експертът пред БНР.

Стайков е категоричен, че действията на Комисията за защита на конкуренцията са изцяло продиктувани от политически фактори. По думите му, напълно ясно е, че е имало съгласуване на цените на горивата на дребно.

„За картел не бих казал, но със сигурност има непозволени практики, със сигурност има съгласуване на цени. Все пак не излязоха съдържанията на имейли, които са били обсъждани“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама