Председателят на КЗП с важна препоръка към гражданите

10:33, 03 апр 17 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Покрай Великденските празници ще има много пътувания и записвания в последния момент. Ще поставим акцент основно върху туроператорите – дали са регистрирани и дали са коректни офертите, които предлагат на своите клиенти”, ааяви председателят на  Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „България сутрин” по BG On Air..

Той препоръча преди да се направи резервация, непременно да се провери дали туроператорът фигурира в публикувания на страницата на Министерството на туризма регистър, за да има сигурност, че е налице и т.нар. „застраховка професионална отговорност”.

„Когато изпитаме някаква неприятност или почивката не се осъществи, както сме планирали, единственият начин, по който бихме могли да бъдем компенсирани, е застраховката на туроператора”, поясни Маргаритов.  

„Наблюдаваме много сериозно и онлайн пазара, защото там в момента големи търговци на битова електроника провеждат кампания. На сайтовете им посредством реклама се анонсира даден процент намаление, който важи за абсолютно целия асортимент от магазина.”

Специфичното при тази кампания е, че не са активни менютата, посредством които клиентите обикновено могат да разгледа предлаганите за продажба стоки с техните конкретни цени и характеристики.

„Това, което сме проверили и установили, включително и през почивните дни, е че до момента няма нарушения. Ще продължим да наблюдаваме протичането на кампанията, защото нарушения могат да възникнат във връзка с твърдението на търговците, че количествата на наличните в магазина стоки са достатъчни, за да могат да задоволят интереса на потребителите”, обясни Маргаритов. Той припомни, че едни от сериозните нарушения, които контролният орган е констатирал в предходни периоди при т.нар. промоции, е именно липсата на наличности.

„Потребителят е привлечен да посети търговския обект, но когато отиде да си купи това, което си е избрал от каталога, се оказва, че го няма. По този начин, след като вече сте в търговския обект, Вие сте принуден да си купите нещо друго”, коментира председателят.

Във връзка с предстоящите Великденски празници КЗП заедно с други контролни органи ще проверява пазарите за предлаганите на тях традиционни за този период на годината стоки. „Когато сформираме съвместни екипи, ще можем максимално бързо да установим произхода и верността на предоставяната информация, включително по отношение на цената, която по време на празници не е най-ниската възможна. През изминали периоди по сигнали на граждани сме констатирани и опити за удряне в грамажа, посочи Маргаритов и апелира към търговците да спазват правилата.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама