До шест години затвор грози Илко Семерджиев

13:04, 03 апр 17 25 645 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Заради отправена заплаха от настоящия служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, го грози до шест години затвор. В момента на здравния министър е определена мярка за неотклонение "подписка". Това става ясно от повдигнатото днес обвинение от Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП. 

Семерджиев е обвинен за това, че заплашвал с уволнение доц. Асена Стоименова, която не е била съгласна да назначи за свой заместник, посочен от министъра. Причината е била, че служебният здравен министър е поискал да бъде назначен негов приятел. Информацията бе потвърдена от говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Според обвинението, има достатъчно доказателства, които сочат категорично вината на д-р Семерджиев. Оттам уточниха още, че не са използвали СРС-та, а обвинението се базира на показанията на няколко свидетели. Освен заплахата, проблем е и това, че лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е в конфликт на интереси, защото същото е изпълнявало търговска дейност в сферата на здравеопазването. 

От прокуратурата уточниха, че на 20 февруари Семерджиев е възложил на шефа на ИАЛ доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за заместник на Агенцията. Той обаче се оказва с множество фирми и дейности, свързани с медицината. Това Стоименова е установила след проверка в Агенцията по вписванията и в интернет, след което преценява, че става дума за конфликт на интереси, и че този човек не е подходящ да бъде назначен на поста. 

В края на февруари имало среща между въпросния човек на Семерджиев, пред когото Стоименова обяснила своите възражения - той твърдял, че няма конфликт на интереси, тя останала на своята позиция и така до 24 март, когато в телефонен разговор между здравния министър и шефката на агенцията  по лекарствата тя отново се опитала да се аргументира, че това назначение не е подходящо. Тогава Семерджиев, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, избухнал и й казал, че ако до 27 март не назначи неговия човек, ще я уволни: "Мога да Ви уволня, мога и да Ви направя други неща", казал министърът и допълнил: "Няма да ви слушам повече. Очаквам в понеделник този човек да бъде назначен." 

Според Наказателния кодекс (НК), това, че лицето не е назначено за заместник - директор на Изпълнителната агенция към Министерство на здравеопазването, не означава, че Семерджиев не може да бъде привлечен като обвиняем, тъй като той е отправил явна заплаха срещу изпълнителния директор на ИАЛ. Наказанието е записано в НК като "Престъпление против реда на управлението".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама