Иван Бояджиев: Всички служби за сигурност, за съжаление, вървят една крачка след терористите

17:44, 03 апр 17 25 738 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

"Ако няма добра охрана, ако не се вземат предварително мерки, винаги има опасност. Мисля, че нашето метро добре се охранява, но не бива да забравяме, че всички служби за сигурност, за съжаление, вървят една крачка след терористите. Всички трябва да бъдем нащрек". Това каза специално за Topnovini.bg експертът по антитероризъм Иван Бояджиев, който коментира дали и България е застрашена от терористичен акт, подобен на този в руския град Санкт Петербург.

Експертът е на мнение, че в момента Ислямска държава променя стратегията си. "До скоро, в продължение на една година, имаше единични терористични актове, извършени от камикадзета. С по-малко жертви, но на много места. Сега пак се връщат към старата и изпитана версия - големи терористични актове с много жертви. Това е жестока работа. Най-тежките терористични актове могат да се случат в метрото". 

Според Бояджиев, терористичният акт в Санкт Петербург е взел много жертви, защото бомбата е била пълна с много шрапнели, гайки, винтове и всякакви метални предмети, които увеличават пораженията. "Тук много добре е разчетено времето, когато е трябвало да сработи взрива, защото бомбата не е била детонирана в самия тунел, а на станцията. По този начин идеята е била да помете още повече хора - тези, които са чакали на перона. Честно казано, като гледам по телевизиите, малко съм притеснен. И не знам какво да кажа."

Според Иван Бояджиев, мигрантската вълна също е внесла допълнителна заплаха за сигурността на всички граждани по света, защото "мигрантите са хора, които от тях не се знае кой какъв е и какво прави". Той е категоричен, че няма как държавите със сигурност да знаят какви хора влизат на тяхна територия. "Това са хора, които заблуждават, които са дошли тук да ни използват, не да работят".

"Не мога да кажа на хората, че няма нищо страшно. Но все пак трябва да живеем и да не се предаваме на терористите. Но трябва да внимаваме, но от какво да внимаваме и аз дори не знам със сигурност. Той все пак каза, че хората трябва да бъдат бдителни и да внимават за оставени багажи под пейката. Ако хората видят човек с балтон в топлото време, също трябва веднага да сигнализират полицията. "Аз се надявам нашето метро да е добре защитено, да са взети всички необходими мерки, но все пак трябва да имаме и късмет. Както се казва, Господ да ни пази", добави Иван Бояджиев. 

Според експерта по антитероризъм, няма уреди, които да засекат човек, пренасящ подобна бомба. "Просто хората трябва да вървят и да внимават. Ако видят нещо съмнително, нека да не се притесняват, че ще сбъркат. По-добре да сбъркат и да се посмее някой, отколкото да гръмне бомбата. Видиш ли някой такъв съмнителен, било багаж или човек, предаваш го на полицията. Нашите хора постепенно се обучават и влизат във форма. Надявам се вече да могат да вземат мерки, но ние трябва да помагаме на службите за сигурност". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама