„Младост” си иска референдума, излезе на протест

21:32, 03 апр 17 25 785 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Стотици граждани на столичния квартал "Младост" се събраха тази вечер на протест в градинката до общината, за да изразят несъгласието си от отхвърлянето на референдума срещу застрояването на зелените площи в квартала от няколко комисии на Столичния общински съвет.

На протеста дойде и кметът на район "Младост" Десислава Атанасова, която е сред инициаторите на допитването.

Очаква се тази седмица на първото си заседание след изборите за парламент съветниците да гласуват окончателно допитване да няма. 

На митинга присъстваха и общински съветници, както и жители на други квартали, които също имат проблеми със застрояването.  

"Младост" е привлекателен район, но нека да се строи там, където не са зелени площи и междублокови пространства. Не е вярно, че терминологията е неподходяща. ГЕРБ след протестите внесе изменение в Закона за устройство на София точно с искане да каже що е то междублоково пространство и зелена площ. Възможности има, въпросът е да има желание. Гражданите на "Младост” са едни от най-интелигентните части на населението на София", каза от трибуната на протеста общинският съветник  от БСП Милка Христова. 

 

Тя предрече ожесточени дебати в четвъртък и се зарече да не допуснат референдумът да бъде отхвърлен. "Обещавам, че групата на БСП твърдо ще гласува за референдум", каза Христова.

Съветникът от коалиция „Сердика” Войслав Тодоров  припомни, че подписката на жителите на квартала има една кауза – да се спре строителството  в междублоковите пространства и зелените площи и да се запази  районът зелен.  „СОС трябва да се вслуша в гласа на 14 000 души от Младост, които са се подписали за този референдум. Иначе ще потъпче правото им   на глас”. 

Съветникът от БСП Борис Цветков  дойде на протеста като представител на кв.  „Дружба”.  

„В „Дружба” за трети пореден път се опитват да ни представят плановете, с които искат още 600 блока и сгради да се строят между нашите блокове.  Имаме ли право да си защитим жизненото пространство? Категорично имаме.  Тук живеем през повечето дни от годината, тук си гледаме децата ”,  обърна се към хората той. 

 

Един от  ораторите призова присъстващите, които могат,  да отидат в четвъртък в 9 часа пред сградата на Столична община на „Московска” 33, където час по-късно ще започне заседанието на СОС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама