Иван Иванов: Поскъпването на газа няма да се отрази на цените на стоките и услугите

10:25, 04 апр 17 25 739 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов смята, че поскъпването на природния газняма да се отрази на цените на стоките и услугите:

„Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не усети, че тези стоки поевтиняха, а се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”, обясни той.

Иванов посочи, че решението за цената на природния газ не е политически задържано до изборите. Той разясни, че актуализации се правят в началото на всяко тримесечие и затова КЕВР е трябвало да се произнесе до 31 март.

„Цената на газа беше предопределено, че ще се вдигне по причина на договора с „Газпром”. Той беше обвързан с един 9-месечен период на цените на петролните деривати мазут и газьол.

След споразумението между Русия и ОПЕК за намаляване на добивите още от ноември те са на доста по-високи цени”, обясни шефът на енергийния регулатор, като подчерта, че вътрешните фактори не могат да влияят.

"Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ" , обясни Иван Иванов пред bTV.

„Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на „Булгаргаз”. Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените”, заяви Иванов.

Според него мнозинството българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток”.

По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият.

В София нарастването ще е с около 18%. Председателят на регулатора коментира, че той е бил против тази корекция.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама