Христо Мутафчиев: Най-важната роля в живота ми е тази на баща

16:46, 04 апр 17 / Култура 25 805 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Големият български актьор Христо Мутафчиев, известен с десетките си роли в киното и театъра, днес празнува своя 48-ми рожден ден. Специално за читателите на Topnovini.bg, той разказа за личните си равносметки, очаквания и надежди.

Честит рожден ден, г-н Мутафчиев. Обикновено на такива празници човек си прави равносметка за изминатия път. Вие лично какво спечелихте и какво изгубихте през годините?

- Аз не обичам да губя, затова мога да кажа, че през тези години нищо не съм изгубил, а само съм спечелил и все хубави неща. Чувствам се като мъж на 48 години, с акъл на 6-годишно дете и с преживяванията на 1000-годишен човек.

От стотиците роли, които сте изиграл през годините, коя е тази или тези, които които считате, че Ви определят най-точно?

- Две са ролите, които ме определят. В професионален план - тази на актьор от „Малък градски театър зад канала“, а в личен – тази на баща на едно прекрасно семейство.

През последните години, освен с ролите си, Вие станахте известен в публичното пространство и с дейността си на председател на Съюза на артистите в България. С какво тази роля е по-различна и какви предизвикателства поставя през Вас тя?

- Да си председател на Съюза на артистите в България не е ангажимент, а кауза и понеже аз обичам да се боря за каузи (така са ме научили родителите ми), воювам за тях винаги докрай. Това е нещо, което ме крепи и ме пази здрав и силен в тази ми роля, ако това може да е роля.

Коя е най-голямата трудност пред българските актьори, според Вас?

- Животът на българския театрал ще е труден до момента, в който той не проумее, че светът се променя с бързи темпове и ние не можем да изоставаме, а трябва да сме част от света.

Да си представим, че вместо като актьор, решите да се изявите като режисьор и да създадете филм за днешната ситуация в България, как бихте го озаглавили и какъв би бил сюжетът му?

- Заглавието би било „Апокалипсис сега“. Бих го нарекъл така, защото голяма част от моето поколение, а и по-големите от мен, живяхме в друго време – спокойно време и въобще не сме вярвали, че толкова бързо ще настъпят промени в държавата ни. Мислихме, че много бързо ще се оправи всичко, но не сме вярвали, че ще преминем през толкова промени. Ако погледнем отстрани на живота си, той е апокалиптичен – промени, резки ходове, падания, ставания, умирания, събуждания, съживявания... това си е апокалипсис.

Какъв би бил финалът на този филм?

- Моите филми винаги са с щастлив край.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един актьор?

- Да бъде искрен пред себе си и пред публиката.

Как изглеждат във Вашите очи българският театър и кино през последните години, не се ли комерсиализираха твърде много?

- Не считам, че българския театър и кино са се комерсиализирали. Според мен, пътят, през който минава в момента българския театър е абсолютно логичен. През него са минавали голяма част от европейските театри, за да стигнат до момента, в който нещата са подредени и хората в тях работят без да изпитват трудности. Българският театър премина през своя катарзис и вече се търсят други форми и начини за съществуването му, което да не е само преживяване. Ако забелязвате, продължава да съществува тази вълна, при която вечер театрите са пълни. Важно е да има разнообразие на заглавията, за да се привлича публика.

 

Какво си пожелавате за рождения си ден?

- Пожелавам си да съм обичан, децата ми, съпругата ми и родителите ми да са здрави, да ме радват и да бъдат щастливи. Също така всички колеги, които обичам и на които се възхищавам на сцената също да бъдат здрави и продължават да се срещат с мен в различни постановки.

Как ще празнувате днес?

Ще заведа семейството си на вечеря. Това е единственото, което мисля, че трябва да направя.

Накрая, ако трябва да посочите само едно нещо, с което бихте искали да Ви запомнят хората, какво би било то?

- Искам да ме запомнят като честен човек, нищо повече от това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама