Психолози искат законови промени за регулиране на професията им 

17:13, 04 апр 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За законодателни промени, които а гарантират достъп до качествена услуга на хората настояха от Дружеството на психолозите у нас. Навръх своя професионален празник, те поискаха нормативно да се регулират професиите "психолог" и "психотерапевт".

От гилдията отбелязаха, че в София има 100-150 психолози и педагогически съветници, които работят на щат в училищата. Ако във всяко училище трябва да има по един такъв специалист, необходимият брой специалисти ще нарасне до около 5 хиляди. Това, според психолога Панайот Рандев (на снимката), е нереалистично в следващите 15-20 години. По думите на Рандев, към този момент начинът, по който училищната психология се развива, е старомоден. Психолог се търси, едва когато е станал инцидент в училище, а не превантивно, допълни още Панайот Рандев.

От Дружеството на психолозите в България подчертаха, че значително са намалели злоупотребите в голяма част от случаите, в които се извършват изследвания с детектор на лъжата на работното място. Според тях, полиграфът активно се използва за такива цели вече четири години, но компаниите, които искат да проведат подобно изследване, трябва да потърсят услугите на сертифициран експерт, каза от своя страна психологът Диана Добрева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама