Анна Валерива: Пътят за справянето с алергиите минава през максималното доближаване на човека до природата

Пролетта, освен като един от най-хубавите сезони през годината, за съжаление, е известна и с това, че отключва някои от най-честосрещаните алергии. Репортер на Topnovini.bg се свърза с алерголога Анна Валериева, за да научим повече за опасностите, които този тип болести крият, както и за начините за справяне с тях.

Д-р Валериева разкажете ни малко повече за алергиите, които се срещат в този сезон и затова кои са факторите, които ги провокират?

- Да започнем оттам, че алергията принципно е целогодишна болест. Алергичните заболявания са най-различни и от тях пациентите страдат през цялата година, но действително съществуват определен брой сезонни алергии, към които спада и т.нар. сенна хрема“. Това е алергично заболяване, което се характеризира със сърбеж, кихане, зачервяване на носа и очите. Те се появяват в резултат на полените, които се отделят от размножаващите се растения през пролетно-летния сезон. През този сезон обикновено започват да цъфтят дървесните видове. В България най-силният алерген през този сезон е брезата и затова брезовата алергия е най-силно изразена.

При кого се проявяват по-често алергични симптоми – при възрастните или при децата?

-Алергичните заболявания се срещат, както при възрастните, така и при децата, но като цяло може да се каже, че те са проблем предимно на младите хора, защото с напредването на годините имунната система на човек спира да бъде толкова силно реактивна.

През последните години сякаш се наблюдава тенденцията, че възрастта, на която се проявяват първите алергични симптоми, все повече пада и вече дори съвсем малки деца имат подобни оплаквания, на какво се дължи това?

Факт е, че през последните години много нарастват хроничните болести, като сенната хрема е свързана с най-голямото увеличаване на честотата на проявление сред всички подобни заболявания. Ако се направи едно сравнение, през 1900-та година 0.01% от хората са страдали от алергични болести, а днес те са близа 25%. Няма пример за друга болест, която за малко повече от век да се е повишила над 250 пъти.

На какво се дължи това огромно увеличение?

Има различни хипотези. Описват се различни факти, които са свързани, както с генетичната предразположеност на хората, така и с различни фактори от средата, които оказват влияние. Има някои изследователи, които се придържат към т.нар. „хигиенна хипотеза“. Тя е свързана с това, че колкото по-стерилно живеем, толкова по-вероятно е да се развият различни видове алергии. Има проучвания, които показват, че колкото по-урбанизирана е една страна, толкова по-засилено е проявлението на алергия в нея.

Какви са най-ефикасните методи за справяне с алергиите?

-На първо място аз бих поставила Специфичната алергенната имунотерапия. Тя представлява въвеждане на ниски концентрации от алергена и така се постига имунен толеранс. Вместо да се върви към това, той да продължава да се разширява и човек да проявява алергични симптоми. При този метод, пациентът не само потиска симптомите, а все едно „обучаваме“ имунната система.

Д-р Анна Валериева с колеги алерголози в Стара Загора

Откога датира тази терапия?

-Имаме над сто години опит с нея. Първите опити са направени още през 1911 г. във Франция и оттогава до днес, тя търпи многократно развитие. Навремето се е правила само с ижекции. За съжаление, при инжекционната имунотерапия в миналото, са настъпвали тежки алергични реакции. Днес вариантите са доста изчистени и нежеланите ефекти са много по-малко.

Крие ли рискове, все пак, тя и може ли да се прилага при деца?

-Да, може да се прилага и при деца. Няма долна граница, но все пак при бебета не е препоръчително да се прави. По-модерните методи - сублингвално, което значи с поставянето на капки или на таблетки, които се слагат под езика на пациента са далеч по-безопасни. Така започва бавно да се въвежда алергена в продължение на шест месеца. Пациентите получават намаляване на симптомите и спират да реагират на алергените във въздуха. Такава имунотерапия се прави и при животозастрашаващите алергии, каквито са алергията към инфекции и тази към пчели и оси, като дори хора с такива алергии могат да бъдат излекувани по този начин.

Когато говорим за алергиите при най-малките, какво следва да правят родителите, за да ги предпазят?

-Аз не съм привърженик на това родителите да се страхуват, защото това води до ограничения. Родители на мои пациенти са ме питали дали трябва да забранят на децата си да играят с кучето или котката в дома. Аз винаги съм била на мнение, че не е добре да спираме децата да правят нормалните за възрастта им неща. Ако състоянието им е тежко, то е по-добре да се направи имунотерапия, отколкото да се елиминира стимула. Мисля, че това е по-правилно, за да може да се развива имунната система в посока на толеранс, а не да се алергизира. Навремето са се опитвали да изкореняват дървета, които причиняват алергии, но тези опити са сеувенчали изцяло с неуспех. Човек, който е склонен към алергии, ще ги развие дори да се премахне основния стимул, просто ще се появи нов такъв. Да се опитваме да ограничаваме човека да общува с природата, не е начин да се справим с алергията. Не е нужно да я ликвидираме, за да премахнем симптомите. Пътят за справянето с алергиите е максималното доближаване към природния начин на живот.