Стефан Янев: Вече сме дали 3-4 доклада за нарушения във военна прокуратура

08:54, 05 апр 17 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От самото начало в Министерството на отбраната вървят редица проверки, с контролните органи, с които министерството разполага. Някои медии ги нарекоха ревизии, но това не са ревизии, а проверки.

Това заяви пред бТВ министърът на отбраната Стефан Янев. Нещата които се проверяват продължават - вече са дадени 3-4 доклада във военна прокуратура, подчерта той.

Ако администрацията не може да работи в нормалния ритъм, това би затруднило си следващия министър. Това информира БГНЕС.

Янев отрече обвиненията за политически чистки във военното ведомство. „Всички налични хора, които са в МО, са проверени. Т. нар. подбор, какъвто законът ни задължава, е направен. Както в началото, когато приех отговорността, заявих че не съм дошъл в МО за да уволнявам“, каза той и подчерта, че са освобождавани ръководителите в търговските дружества, където финансовото състояние е било на ръба на колабса. Това са около петима души, шефове на дружества. В администрацията уволненията са на 2-3-ма и то там, където има нарушения. Янев даде пример с уволнението на ръководителя на „Интендантско обслужване“, където основно занимание е шиенето на униформи. „Оказва се, че ние нямаме постоянен поток на нови униформи, постоянно се появяват проблеми – с плат, ципове и пр. „Тагарев първо го предупредих, че в този институт, който той управлява, са извършвани нарушения. В миналото те са променяли техническите спецификации на големи проекти – на новия боен самолет, на нови бойни машини за армията. Питам какъв им е капацитетът, кои са хората, които дават тази експертиза. В средата на февруари сме прекратили ОП за доставка на компютри. Върнахме тази спецификация, защото не са ясно разписани изискванията. Поръчката е за близо 2 млн. лв.“ обясни още министърът

По обвиненията на министъра в кабинета Борисов 2 Николай Ненчев, че бил заварил в тежко финансово състояние дружествата с принципал МО, а ги оставил в добро, министър Янев даде пример с „Терем“ Когато Ненчев едошъл в МО в дружеството е заварил сметки с 60 млн. лв. и договори за 180 млн. лв. В момента сметките на дружеството са празни.

Янев защити и решението на МС да отмени постановление 208 за мигрантите.“ В този му вид, в който бе направено постановление 208 не защитаваше националните интереси“, каза той. Според него то е било прието по инерцията – да се спазват евродирективите. „Правителството до петък ще направи така, че това постановление, този режим да отразява националните интереси. Необходимостта да се преразгледа този режим беше ясна на всички членове на кабинета от неговото конструиране. Ако очакваме санкции от Европа, това означава, че Е трябва да има много добра практика, а тя няма. Това, което правим, е добра практика, която даваме на Европа“, каза Янев.

На въпрос може ли да бъде затворена границата с Турция, той коментира, че „такова понятие съществува но то е чисто теоритично“. То не съществува – защото означава да бъде спрян всякакъв транспорт, стоки… Това може да се случи при извънредни ситуации, каквито не съществуват. Сценарият за 20 30 хиляди мигранти на границата Янев каза, че това е „малко вероятен сценарий, който нито Турция, нито ЕС имат интерес да го допуснат“.

Предстои да подготвим анализ, който другата седмица ще представим. В него да кажем какво сме свършили и да оставим предложения на следващото правителство какво трябва да направи. В национален план винаги ми е била задачата да помагам каквото мога на държавата и смятам и занапред да го правя, каза министър Янев в отговор на въпрос за своето бъдеще след като излезе от служебния кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама