Мариана Кукушева: Голяма търговска верига ликвидира българския бизнес

Мариана Кукушева e председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите в България. Репортер на Topnovini.bg се свърза с нея по повод скока на цената на природния газ и отражението му върху производството на хляба.

Здравейте, г-жо Кукушева. Kак очаквате да се отрази скокът на цената на природния газ върху производството на хляба?

Себестойността на хляба за производителите вече се покачи.Това е обяснимо, защото освен енергийните разходи, цената на суровината вече реагира. Една от най-големите търговски вериги вече покачи крайната цена за клиентите. Не приема обаче корекция на цената от страна на българските доставчици. Това не се отнася само за хляба, а за всички доставчици на храни , които се произвеждат в България. Това след 6 месеца ще доведе до фалити. Толкова време са възможностите на един доставчик да издържи теглейки допълнителни кредити. От друга страна и самият доставчик вече попада под ударите на закона за защита на конкуренцията, защото няма право да продава под себестойност. А в момента ние вече сме притиснати да го правим за тази търговска верига. Съгласието на КЕВР не само ликвидира конкурентната бизнес среда в България, но и създаде условия една търговска верига да си разиграва коня и да реализира огромни фалити в хранително-вкусовата и преработвателната промишленост в България. В същото време има възможност да завиши своите печалби, което вече се случва, след като тя вече вдигна цените на доставените храни към крайния потребител. Това е новина от днес.

Кои фирми в бранша ще пострадат най-много?

Разбира се, че ще пострадат най-много фирмите, които работят в белия сектор. Това са фирмите, които присъстват в търговските вериги, част от видимата магазинна мрежа. Няма да пострада сивия сектор., той може само да се увеличи процентно след това решение. Сивият сектор обаче не е данъкоплатец и краде ДДС вместо да го внася в държавата.

С колко смятате, че ще бъде поскъпването?

Това не може да се каже със сигурност. Всеки човек, който в момента прави такива прогнози е некоректен или говори само от собствената си камбанария. Причината е, че себестойността на един продукт е различна за при отделните производители, защото зависи от обема на производство, от нивото на технологична обезпеченост, от енергийните разходи, които прави една фирма и така нататък. Големите печеливши са чуждите търговски вериги. Те от своя страна изнасят парите на българите зад граница и стимулират чужди икономики. Освен това, те нарушават правилата на Зелената книга за лоялни търговски практики. Този международен меморандум, който подписаха с нас сега го погазват, но понеже нямаме правителство е в сила поговорката „докато умните се наумуват, лудите се налудуват.“ Затова за нас е от изключителна важност максимално бързо да има правителство, да има единомислие на политическите сили, събрали вота на народа.и държавната власт да изпълнява своите функции. Само това е начинът да се получи желаната конкурентноспособност и развитие на пазара.

Как виждате развитието на бранша при тези условия?

При настоящите условия сме категорични, че не просто е влошена бизнес средата на България, а е направо ликвидирана. Съобщих ви за реално въведена вече търговска практика. Клиентът плаща повече, а доставчика няма право да коригира своята цена. Това се нарича феодално отношение. Бих го определила дори, като мракобесно отношение към български доставчици. Говорим за огромна търговска верига, със силно присъствие на пазара. Ужасяваща ситуация, при която ще отпаднат фирми работещи в бранша, които са лоялни работодатели и изпълняват своите задължения към държавния бюджет. Това е в резултат на своеволното и незаконно поведение на търговските вериги. Това е абсолютно безумие! Вместо да се осъществяват политики за повишаване на доходите, за откриване на нови работни места и повишаване на конкурентноспособността на българския бизнес, се допускат такива практики към днешна дата.