Над 30 малчугани участваха в детска творческа работилница в столицата

20:21, 05 апр 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 30 деца от учебните заведения и читалища в район „Възраждане“ участваха в детска творческа работилница„Моята първа икона“, която се проведе в столичната галерия „Сердика“.

 

Събитието беше организирано от район „Възраждане“- Столична община, „Пазари Възраждане“ ЕАД и фондация„Етнопалитра“ като съпътстващо събитие в рамките на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев, Център за семиотични културни изследвания.

„Това е част от програмата на район „Възраждане“ за съхраняване на българските традиции и християнските ценности, по която работим активно с детските и учебни заведения от Района и към, която днес се присъединиха и деца от читалище „Васил Друмев“.

Това е трета творческа инициатива, която реализираме с фондация „Етнопалитра“, тази година избрахме дните преди най-светлия християнски празник Възкресение Христово да дадем възможност децата да нарисуват или да оцветят своята първа икона“ каза Савина Савова.

Децата се срещнаха с художника Андрей Янев и имаха възможност да научат интересни факти за живота на монасите от Атон и Света гора - градината на Св. Богородица, а отец Методий от православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ запозна малчуганите със символите и тайнствата на православната вяра, предстоящите празници Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово.

Децата нарисуваха и оцветиха икони от изданията на фондация „Етнопалитра“ „Първи стъпки към Бога“, чийто съставител е Велички епископ Сионий, които са издадени с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ 2009, 2010 г. на Столична община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама