АПИ прекрати търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма"

13:58, 06 апр 17 25 1142 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Агенция "Пътната инфраструктура" (АПИ) e прекратила най-големия строителен търг за изграждането на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма".

Това се случва, въпреки че в края на февруари служебният регионален министър Спас Попниколов беше поставил срок изпълнителят да бъде избран до края на март. Тунелът трябва да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма.

Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лв. Процедурата е прекратена с решение на директора на агенцията инж. Пирин Пенчев, който е назначен от служебното правителство.

В документа се посочва, че поръчката се спира заради няколко нарушения.

В решението за прекратяване пише, че са открити нарушения в документите по търга, които са от януари 2016 -а година. Освен това e било открито сгрешено разяснение на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", свързано със стойността на тунела.

Сред причините Пенчев да спре търга са още, че в процедурата е било позволено офертите, които превишават прогнозната стойност, също да може да се разглеждат, което може да доведе до много висока цена.

В хода на процедурата било констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва.

В отговор на това бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова изрази възмущение чрез свой пост в профила си в социалната мрежа Facebook.

"С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунел" Железница ", като част от лот 3.1. на АМ "Струма" е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритетен обект, финансиран със средства от ЕК ", написа Павлова.

Прекратяването може да бъде обжалвано от кандидатите, които са общо 17. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама