Министър Семерджиев подписа два формуляра S2 за спешни трансплантации на български граждани в чужбина

17:51, 06 апр 17 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев подписа днес два формуляра S2 на български граждани по искания, постъпили в Комисията за лечение в чужбина към министерството. Това информира БГНЕС.

Държавата ще поеме разходите за лечение в чужбина на 25-годишен мъж с диагноза „синкоп муковисцидоза ХОББ, ХДН, бронхоектатична болест“. Мъжът е кандидатствал за белодробна трансплантация в чужбина. Становищата на профилната комисия по трансплантология, националния консултант по пневмология и фтизиатрия, и националния консултант по гръдна хирургия са, че операцията трябва да се извърши в чуждестранна клиника с оглед стадия на болестта и функционалното му състояние. По преценка на Комисията за лечение в чужбина подходящ за трансплантацията е Медицинският университет във Виена, Австрия.

Вторият формуляр S2 е за лечението във Виена на 44-годишен мъж с диагноза хронична дихателна недостатъчност – декомпенсирана ХОББ. Той също е кандидатствал пред КЛЧ за финансиране на белодробна трансплантация. Болестта е в краен стадий на развитие с изчерпани терапевтични възможности за повлияване на процеса. По тази причина след получени становища от профилната комисия по трансплантология и от националния консултант по пневмология и фтизиатрия министърът на здравеопазването подписа формуляр S2 за хоспитализиране и трансплантация на пациента в австрийска клиника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама