Иван Стоилов: Време е да премахнем класиранията при малките деца в школите

19:58, 06 апр 17 / Спорт 25 1241 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Иван Стоилов доскоро беше треньор на националния тим по футзал на България и е настоящ собственик на футболен клуб „Олимпия“. Пред репортер на Topnovini.bg той разкри вижданията си за детско-юношеския футбол и необходимите промени в него.

„ В момента предприемаме една инициатива, с която да убедим БФС да премахне класиранията при най-малките деца, защото те водят до негативни емоции в тях,“ заяви Стоилов.

На въпрос има ли алтернатива сегашната система, той уточни, че в много държави тази практика вече не съществува.

„ В Англия, Кипър и Холандия например класиранията вече са премахнати. Хората вече са стигнали до тези изводи. Основната насока към децата трябва да бъде към обучителен процес, а не към състезание.

На много места децата дори не влизат в игра, особено в топ клубовете, защото треньорите се притесняват за своята работа. Едно детенце на 7-8 години отива на мач и дори не влиза в игра. Това е направо смазващо за него. Стават шампиони на 13 години с клуба си, но къде отиват после тези деца? На 18-19 години не се реализират по големите клубове, не стават национални състезатели, което генерира проблем за целия ни футбол.

Дълги години нищо не се променя и ми се струва, че е време за това. Ние сме поели отговорност с тази инициатива. Сега качваме видео записи с нашите деца и с такива от други клубове. Искаме да се види защо играят децата. Това нещо ще го представим на футболния съюз и се надявам да се разшуми около предложението, за да може най-после да се вземат конкретни мерки", надява се футболният деец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама