Йотова: Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури

21:17, 06 апр 17 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури, да намира обединението чрез история, изкуство и наука. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на официалното откриване на изложбите „Златното съкровище от Надсентмиклош“ и „Езическа България: Власт и общество“ в Националния археологически институт с музей – БАН, предаде БГНЕС.

„Изключително доволна съм, че чудесата на България са показани и сега, когато предстои България да поеме председателството на ЕС. Заслужава си те да бъдат видени в колкото се може повече страни в Европа. Днес много се говори за бъдещето на Европа, ще има ли обединена Европа, как ще развиваме един от най-стойностните проекти на 20 век", заяви Йотова и цитира Ян Фигел, който казва, че „ЕС в началото се е създал от простички неща-стомана, въглища, продължи с единния пазар, но днес Европа е по-развита общност, а пазарът и бизнесът изобщо не са достатъчни, за да обединяват хората. Европа трябва да се превърне в общество на ценности и личности”.

Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури, да намира обединението чрез история, изкуство и наука, заяви Илияна Йотова.

Тя посочи, че изложбата е само част от мащабен проект между австрийски и български археолози, но извън научните си разработки те ни дават възможност да се докоснем до отдавна отминали години. „Дават ни възможност да си представим живота на хората, преминали или живеели по нашите земи. Никога няма да научим всичко за тях, но и в загадката се крие очакването на нови открития”, каза още вицепрезидентът.

От своя страна посланика на Австрия в България Роланд Хаузер посочи, че двустранните отношения между Австрия и България са много интензивни във всички сфери. „Много съм радостен, че тъкмо в областта на културата те са на много високо ниво. Само преди няколко седмици във Виена двамата външни министри подписаха работна програма съгласно Спогодбата за сътрудничество в областта на културата. Спогодби, меморандуми остават документ на хартия, единствено с реализирането на конкретни проекти те придобиват смисъл”, изтъкна посланикът на Австрия.

Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН посочи, че изложбите „Златното съкровище от Надсентмиклош“ и „Езическа България: Власт и общество“ не са самоцелни. „Идеята е да бъде фокусирано общественото внимание в България и чужбина върху старобългарската култура. Там се крият корените на българската държавност, които очевидно са доста здрави и е хубаво да си ги погледнем и да преосмислим още веднъж”, заяви още Вагалински.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама