Камарата на строителите в България поиска оставката на регионалния министър

15:05, 07 апр 17 25 489 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Оставката на служебния регионален министър Спас Попниколов поискаха от Камарата на строителите в България. Причината е спрeният търг за изграждането на тунел "Железница" на магистрала "Струма".

От браншовата организация настояват и отговорните членове на Агенция „Пътна инфраструктура“ също да бъдат освободени.

Причина за спирането на търга беше изчезнала част от офертата на един от участниците в процедурата.

"Ако процедурата не бъде прекратена, това е съществено нарушение на правилата за провеждането на обществени поръчки и би довело до корекция от 100% осигуреното европейскo финансиране", твърди членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев.

Според Камарата на строителите, опасността магистралата да не бъде цялостно завършена става все по-голяма.

От становището, поместено на интернет страницата на Камарата на строителите в България, става ясно, че България може да загуби 2 млрд. лв. от фондовете на Европейския съюз при провал на строежа на "Струма".

Това от своя страна би довело до безработица на голяма част от 190-те хиляди служители и работници, които са членове на Камарата.

Според браншовата организация, това ще доведе и до влошаване на имиджа на България в лицето на нейните институции, ангажирани с управлението на евросредства.

Според тях, единственият шанс за повишаване на доверието на обществото към държавните институции е отговорните за прекратяването на процедурата да си подадат оставките.

От камарата настояват за бърза и компетентна намеса на властта при избора и назначаването на специалисти "с висок професионален опит и морал, за да може в малкото оставащото време до края на програмния период 2014 г. – 2020 г. натрупаните закъснения да бъдат компенсирани".

“В случай, че отговорните за създадената ситуация лица не се съобразят с призива ни за оставка, очакваме новосформираният кабинет да положи необходимите усилия за увеличаване на административния капацитет на всички институции, ангажирани с управлението и усвояването на обществени средства и да гарантира върховенството на закона в Република България“, се допълва още декларацията на строителната камара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама